Connect with us

Sztori

Törvénymódosítás! Hatalmas változás jön Magyarországon, aminek sokan nem örülnek majd!

Magyarországon elfogadták a törvénymódosítást az egészségügy területén, aminek sokan nem örülnek majd, hiszen hatalmas változások lépnek majd életbe hamarosan.

Nemrég megszavazták a hét törvénymódosítást, aminek értelmében gyökeres változások jönnek az egészségügyi ellátórendszeren belül. Ez többek között azt jelenti, hogy az önkormányzattól az államhoz kerül a védőnői rendszer és a háziorvosi ellátás megszervezése is.

Az ügyeleti rendszerek életében is nagy változás lesz, ugyanis a mentők szervezik majd meg az ügyeleti ellátást, a kórházakban lévő ápolási osztályok a szociális ellátórendszerhez kerülnek majd, itt ezentúl szakápolási közpintok lesznek majd.

Háziorvosi rendszer

A háziorvosi ellátások eddig is nagy problémát okoztak sok helyen, így ezek után, ha valahol nem sikerül 6 hónapon át háziorvost találni, akkor az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartozó újonnan alakuló Nemzeti Praxiskezelő egy általa választott háziorvossal láttatja el az adott körzet lakosait.

A háziorvosi ügyelet 2023. 07.01.-től délután 4 órától este 10 óriáig a járásközpontban lesz, mindig ugyanazon a helyen. Kikerült az önkormányzatok kezéből a védőnői ellátás is, ami július 1-től az állam feladata lesz. Az önkormányzatoknak ehhez ingyen át kell adniuk a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyont.

Ügyeleti rendszer

Este 10-től reggel 8-ig az ügyeleti szolgáltatók helyett az OMSZ irányítja majd a betegeket. A fővárost ez a változás nem érinti. Az ügyeleti ellátás átalakításának végdátuma 2024. február 29.

Kórházak

Innentől kezdve az nevezhető városi kórháznak, amelyik 0-24 órában alkalmas a betegfogadásra, vármegyei kórháznak pedig az, amelyik 0-24 órában sürgősségi ellátást biztosít.
A jövőben a látogatási időn túl is bent maradhat egy segítő személy a kórházban azon beteg mellett, aki önmagát nem tudja ellátni vagy haldoklik.
Azokat az ellátásokat, amikhez a legtöbb szakemberre van szükség, a megyei centrumokba koncentrálják.

2023. július 1-jétől 20%-kal csökkenthető az egészségügyben dolgozó orvosok és szakdolgozók fizetése, ha nem jó a teljesítményük. A törvény fordított esetben 40%-os emelést is enged. A kórházakban működő ápolási osztályok (elfekvő) megszűnnek. Ezek feladatát a jövőben a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok veszik majd át.

Abba a kórházba helyezhetők át az orvosok, ami maximum napi 2-3 órás tömegközlekedéssel (oda-vissza együtt) elérhető az otthonuktól.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top