Connect with us

Sztori

Táppénz 2024 – Íme a kódok, mikor mennyi pénz jár

A magyar dolgozók jogosultságai közé tartozik a betegszabadság és táppénz igénylésének lehetősége, amelyek feltételeit a Munka Törvénykönyve rögzíti.

Az alábbiakban megvizsgáljuk a 2024-es táppénz kódok jelentését, a keresőképtelenség eseteit, és azt, hogy milyen összegű juttatás jár a különböző táppénz kódok esetén.

Betegszabadság és Táppénz 2024-ben

A betegszabadság és táppénz a magyar dolgozók számára fontos juttatások, amelyeket a Munka Törvénykönyve szabályoz. A jogosultság feltételei közé tartozik a megfelelő TB-jogviszony, az egészségbiztosítási járulék fizetése, valamint a keresőképtelenség igazolása.

A betegszabadság esetén az évi 15 munkanapos jogosultság alapján a munkáltató költségén lábadozhat a dolgozó. A betegszabadság idején a távolléti díj 70%-a jár, amelyre az adószabályok azonosak, mint a rendes fizetés esetén.

Amennyiben a betegszabadság lejárt, vagy a dolgozó más okból válik keresőképtelenné, akkor táppénzre jogosult. A táppénz naptári napokra jár, maximum 1 évig állhat fenn, és az összegét a táppénz kódok határozzák meg.

Keresőképtelenség 2024: Kik Minősülnek Keresőképtelennek?

A hivatalos keresőképtelenséghez szükséges, hogy a dolgozónak legyen bejelentett munkaviszonya, fizessen egészségbiztosítási járulékot, és igazolja a keresőképtelenségét.

A táppénz nem jár, ha a dolgozó a keresőképtelen napokra már megkapta teljes fizetését, a betegszabadság lejártát követő pihenőnapra, ha a biztosítása szünetel, vagy ha a dolgozó saját jogán nyugdíjat kap. A táppénz kódok 2024 évi feltételei alapján keresőképtelenek lehetnek:

 

 

 1. Saját betegsége miatt keresőképtelen munkavállaló.
 2. Fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban részesülő dolgozó.
 3. Közegészségügyi okból hatóságilag elkülönített személy.
 4. Járványügyi vagy állategészségügyi zárlat miatt nem megjelenő és átmenetileg nem foglalkoztatható munkavállaló.
 5. Közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltott és más beosztást nem kapó személy.
 6. Kórházi ápolás alatt álló, egyévesnél fiatalabb gyermekét szoptató anya.
 7. Várandóssága, szülése miatt keresőképtelenné vált anya, aki nem jogosult csecsemőgondozási díjra (CSED).
 8. 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápoló szülő.
 9. 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápoló vagy kórházi kezelése idején a gyermek mellett tartózkodó szülő.

Táppénz Kódok 2024: Juttatások és Kódok Jelentése

A táppénz kódok határozzák meg, hogy milyen összegű táppénz jár a keresőképtelenség időtartamára. A különböző táppénz kódok 2024-ben és az ezekhez kapcsolódó juttatások a következők:

  1. 1-es Táppénz Kód (Üzemi Baleseti Táppénz): 100%-os táppénz, nincs betegszabadság előtte, a keresőképtelenség kezdetétől jár. Az egész költség a munkáltatót terhelheti.
  2. 2-es Táppénz Kód (Foglalkoztatási Megbetegedés): 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság előtte, a keresőképtelenség kezdetétől jár. Az egész költség a munkáltatót terhelheti.
  3. 3-as Táppénz Kód (Közúti Baleseti Táppénz): 50-60%-os táppénz, van betegszabadság előtte, azt követően jár a táppénz. 1/3 munkáltatói táppénz is jár.
  4. 4-es Táppénz Kód (Egyéb Baleseti Táppénz): 50-60%-os táppénz, van betegszabadság előtte, azt követően jár a táppénz. 1/3 munkáltatói táppénz is jár.
  5. 5-ös Táppénz Kód (Beteg Gyermek Ápolása): 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság előtte, a keresőképtelenség kezdetétől jár.
  6. 6-os Táppénz Kód (Szülési Táppénz): 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság előtte, a keresőképtelenség kezdetétől jár.
 1. 7-es Táppénz Kód (Hatósági Elkülönítés Közegészségügyi Okokból): 50-60%-os táppénz (karantén táppénz kód), nincs betegszabadság előtte, a keresőképtelenség kezdetétől jár.
 2. 8-as Táppénz Kód (Egyéb Betegségre Járó Táppénz): 50-60%-os táppénz, van betegszabadság előtte, azt követően jár a táppénz. 1/3 munkáltatói táppénz is jár.
 3. 9-es Táppénz Kód (Veszélyeztetett Terhességi Táppénz): 50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság előtte, a keresőképtelenség kezdetétől jár. 1/3 munkáltatói táppénz is jár.

Ezek a táppénz kódok és juttatások a 2024-es évben segítik a keresőképtelen dolgozókat a megfelelő ellátásban és pihenésben, miközben a munkáltatókra is különböző kötelezettségeket rónak.

A táppénz kódok ismerete és megértése fontos mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára, hogy az egészségügyi kihívások idején is biztosítva legyen a megfelelő támogatás és ellátás.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top