Connect with us

Sztori

Rendkívüli: ismét BRUTÁLISAT drágulhat a benzin – minden magyar autóst érint az intézkedés

Nem elég, hogy megszűnt a benzinárstop, újabb esőfelhők gyülekeznek a magyar autósok fölött.

A múlt heti üzemanyagkrízisről a Promotions is részletekbe menően beszámolt. December 6-án, a Mikulás egyfajta bizarr ajándékaként kapták a nyakukba a magyar autósok az este 23 órakor megtartott rendkívüli Kormányinfót, Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt vezérletével. Ezt megelőzően már napok óta kígyóztak nemcsak a kígyók, de a sorok is a töltőállomásokon – a Mol ügyvezetője kritikus állapotot hirdetett, az üzemanyaghiány országos mértékeket öltött. 

Jött is a feketeleves: eltörölték a benzinárstopot, december 7-e óta 640 forintos átlagáron lehet benzint, 699 forintért pedig dízelt tankolni. A benzinársapkától 13 hónap után vehettek könnyes búcsút a gépjárművezetők. Ha ez még nem lenne elég, a Világgazdaság szalagcíme tegnap arról szólt, hogy emelkedne 32,5 forinttal emelné az üzemanyagok jövedéki adója, ami mondanunk sem kell, negatív hatással bírna az árakra. 

A magyar kormány 2023 végéig felmentést kért az Európai Uniótól a kötelezettség alól, azonban ennek elbírálása az Európai Bizottság feladata lesz. Az intézkedés alapján a benzin esetében az adó a mostani literenkénti 0,28 euróról 0,6 euróra hízna, a dízelé pedig 0,26-ról 0,33 euróra – írja a Világgazdaság.

A derogációs kérelem elbírálásának határideje az összes megfelelő és szükséges információ beérkezését követően három hónap.

Ha elutasítja tehát az EB a kérelmünket, akkor újabb üzemanyagár-emelkedés vár ránk, a növekvő infláció és az élelmiszerárak emelkedése mellé. Hernádi Zsolt Mol-vezér úgy nyilatkozott a napokban, hogy a jövő év elején életbe lépő uniós szankció további bizonytalanságot hozhat majd számukra, hiszen megakadályozza az orosz olajból készült üzemanyag exportját.

Úgy tűnik, a 2023-as év sem lesz kegyes a magyar családok pénztárcájához: egyes előrejelzések szerint egészen nyárig emelkedhet az infláció, majd ezután hiába enyhül, összességében még ínségesebb év elé nézhetünk, mint a felettébb gondterhes 2022-es esztendő.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top