Connect with us

Hírek

Rendkívüli helyzet: Orbán Viktor is hazautazott

Minden, amit tudni kell a benzinárstop kivezetéséről.

Arról, hogy a jelentősebb, külföldön sokak számára mértékadó hírügynökségek hogyan és milyen narratívában írtak közvetlenül a bejelentés után az árstop feloldásáról, itt számoltunk be.

A forint külföldi valutákkal szembeni árfolyama egyelőre nem mutat nagyobb mértékű elmozdulást a bejelentés előtt állapotokhoz képest. A dollárral szemben kicsit gyengült, az euróval szemben kicsit erősödött a forint. 

A dollárral szembeni árfolyam közvetlenül a bejelentés után romlott egy keveset: 392,28 környékéről 393 környékére esett vissza a forint értéke. Utána, az éjjeli órákban némi ingadozás és korrekció volt megfigyelhető, reggel fél 7-ig 392,64-re ment vissza az árfolyam. 

Az euróval szemben 411 fölötti árfolyamról indult a forint a bejelentés előtt. Ez a bejelentés után 410 alá esett vissza, az éjjel azonban megint visszaromlott 411 fölé az árfolyam. Reggel fél hétre a forint visszaerősödött 411 alá, 410,9 környékére. 

Az olajipari vállalat még az árstop feloldása előtt közölte egy levélben, hogy jövő hét hétfőig nem tudja kiszolgálni a partnereit.

A Mol már az előző napokban is azt közölte, hogy nem tudják kiszolgálni azokat a partnereiket, amelyekkel szemben nincs kiszolgálási kötelezettségük. A legutóbbi, kedden este (még az árstop kivezetése előtt) kiadott tájékoztatójukban viszont már arról írtak:

HOGY A SZERZŐDÉSES PARTNEREK SEM ADHATNAK LE ÚJ RENDELÉST AZ EDDIGIEKEN FELÜL. 

 „Kevesebb üzemanyagot kell szétosztanunk több partner és fogyasztó között, a kieső importot pedig a saját csatornáinkon keresztül, a pozsonyi finomítóból kell pótolnunk, amely szintén igénybe veszi a szállítási kapacitásainkat. A Dunai Finomítóban elhárítottunk a műszaki problémákat, de időre van még szükségünk ahhoz, hogy elérjük a teljes gyártási kapacitást, és a logisztikában is utolérjük magunkat” – írták.

A levélből azt is kiderült, hogy emiatt csak azoktól a partnerektől tudnak újabb megrendeléseket fogadni, akik vállalják, hogy ők maguk elmennek az üzemanyagért. Aki ezt nem tudja megoldani, annak a jövő hétig várnia kell az újabb üzemanyagrendelés leadásával. 

Rengeteg, több tízezer liternyi üzemanyag érkezett a kutakra az árstop megszüntetése előtt

A Szentesi Mozaik nevű online portál még az árstop bejelentése előtt számolt be fotókkal arról, hogy rengeteg üzemanyag érkezett hozzájuk.

Épp most érkezett meg 37 000 liter üzemanyag a Mol-kútra. Úgy hallottuk, hogy érkezett minden fajta üzemanyag

– írták kedden, 20.35-kor közzétett posztjukban, amelyben arról is beszámoltak, hogy az említett kutat meg is rohanták az autósok. Az írást később frissítettek az árstop feloldásáról szóló hírrel is.

Ugyanerről, és szintén az árstop feloldása előtti órákban számolt be az egyik budapesti (azon belül is gazdagréti) kisebb híroldal.

Most tudtuk meg helyszíni tudósítónktól, hogy több napos fennakadás és üzemanyaghiány után megérkezett az utánpótló üzemanyag-szállítmány a gazdagréti Mol-kúthoz, az Eleven Center bevásárlóközpont oldalában. Úgy tűnik, most minden kapható: benzin és dízel is egyaránt. Akinek szüksége lenne benzinre vagy dízelre és lehetősége van, álljon be mielőbb a sorba, mivel a tömeg egyre növekszik, és kérdéses, hogy meddig lesz üzemanyaghiány az országban

–  írták kedden 18 órakor, vagyis 5 órával az árstop megszüntetése előtt. 

A Mol egyébként már napok óta szállítja teljes logisztikai kapacitásával a kutakra az üzemanyagot. Az utóbbi napokban több, ehhez hasonló bejelentés és poszt volt már  helyi szinten a tankerkocsi érkezéséről, de az meglepő lehet, hogy egyes kutakra még a válság előtti órákban is ilyen mennyiségben tudtak üzemanyagot szállítani.

Másrészt, azt is meg kell jegyezni, hogy – mint arról korábban beszámoltunk – az ország nem minden területét érinti ugyanolyan mértékben az üzemanyaghiány. 

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top