Connect with us

Sztori

Most van az utolsó pillanat, minden autóst érint: a rendőrség figyelmeztet, ha még nem tetted meg

A téli gumi fontosságát hangsúlyozta a rendőrség.

Az autós közlekedés alapfeltétele ilyenkor a téli gumiabroncs használata, enélkül nem is érdemes elindulni, hiszen a hiánya ebben az évszakban az egyik fő baleseti veszélyforrás lehet. A rendőrség figyelmeztet: téves az a nézet, hogy a téli gumiabroncsot csupán akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik. A csere ideje ugyanis már akkor elérkezik, amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 °C alatt marad.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a téli abroncs többek között a gumi összetételében is más, mint a nyári, így nagyobb tapadást biztosít az aszfaltburkolaton. A megfelelő mintázat és mélység teszi lehetővé, hogy gyorsabban elvezeti a havat, latyakot, vagy vizet, így segítve elő az aszfalthoz történő közvetlenebb kapcsolatot.

Azon túl, hogy az évszaknak megfelelő abroncsot használsz, ellenőrizd azokat rendszeresen és tartsd be a gépjármű gyártójának utasításait a guminyomásra vonatkozóan! A kocsi csapadéktól való megtisztítása is nagyon fontos, nem csupán az üvegek és a szélvédők, hanem az irányjelző készülékek és a lámpák tisztán tartása is lényeges.

A téli közlekedésben a fék használatát is át kell értelmezni, csúszós felületű aszfalton a sebességet kisebb fékezésekkel, és alacsonyabb sebességi fokozatba váltással lehet csökkenteni biztonságosan. A túlzott, hirtelen kormánymozdulatok nem egyeztethetők össze a téli vezetéssel, emellett a sebesség megválasztásánál is legyél körültekintőbb!

A téli időjárás egyik leggyakoribb baleseti formája, az úgynevezett pályaelhagyásos baleset, amikor a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról vagy az út valamely tartozékának ütközik. E baleseti típus kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszhatnak az emberi tényezők, mint az autó nem megfelelő műszaki állapota, vagy a megváltozott időjárási viszonyokhoz nem jól megválasztott sebesség. A rendőrség mindenkit arra kér, tartsa be a téli közlekedés szabályait, hogy mindenki biztonságosan hazaérjen!

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top