Connect with us

Sztori

Lemondott Novák Katalin köztársasági elnök

Novák Katalin köztársasági elnök benyújtotta a lemondását.

Novák Katalin köztársasági elnök benyújtotta lemondását, amelyet a mai napon jelentett be késő délutáni sajtónyilatkozatában. Az államfő nem sokkal 13 óra előtt érkezett meg Budapestre, miután ma reggel fél nyolckor szállt fel Dohából, és indult Magyarország felé a Magyar Honvédség HUAF122 jelű gépe, amellyel Katarba utazott hivatalos útjára.

Novák Katalin: „Hibáztam!”

A köztársasági elnök a köztévének adott nyilatkozatában többek között arról beszélt, hogy nem a politikusokhoz szól, hanem a magyar emberekhez, akiknek a képviseletére felesküdött, és arról is beszélt, hogy szenvedélyesen szereti az országot, valamint hisz a csendes többségben, a becsületben, az egyenes tartásban.

Felidézte, hogy hozott egy olyan kegyelmi döntést, ami érthetetlenséget és békétlenséget váltott ki. Elismerte azt is, érthető, hogy magyarázatot várnak, a kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb.

Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk

– fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: magyar emberként azt várná a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis, vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a tisztségről.

Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről. – jelentette be Novák Katalin.

Nyolc nap várakozás

Február másodikán derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnökként kegyelemben részesítette a bicskei pedofilügyben érintett, és másodfokon kényszerítés miatt elítélt pedagógust, aki az ítélet szerint igazgató-helyettesként arra próbálta rávenni a bicskei gyermekotthon bántalmazott fiatalkorú lakóit, változtassák meg a vallomásukat, hogy a pedofília miatt később elítélt igazgatót felmentsék.

Ugyanakkor végül mindezért K. Endre 3 év 4 hónap börtönt kapott első és másodfokon is, míg a gyermekeket molesztáló igazgatót nyolc év börtönre ítélték.

Bár a történtekre nyolc napja derült fény, azonban a kegyelmi döntés 2023. április 27. napján született, és az egyébként a szabályoknak megfelelő kegyelmi döntésre csak azért derülhetett fény, mert a K. Endre ügye a Kúrián folytatódott.

Orbán Viktor is megszólalt

Óriási politikai és társadalmi vihart okozott a kegyelmi döntés, még a kormányfő is megszólalt. Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, ami „lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”.

Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem

– jelentette ki a kormányfő.

Eközben folyamatos tüntetések zajlottak, és még a Fidesz-frakcióvezetője, Kocsis Máté is megszólalt. Közölte, biztos, hogy volt valami megfontolása az államfőnek, ezt jó lenne tudni – nyilatkozta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője a Kossuth Rádió reggeli műsorában pénteken Novák Katalin kegyelmi döntésével kapcsolatban.

Kocsis Máté szerint miután „sokan és nem véletlenül bírálják ezt a döntést”, talán érdemes is lenne erről egyszer Novák Katalinnal beszélni. De az Országgyűlésnek a miniszterelnök javaslatát figyelembe véve nem azzal kell foglalkozni, hogy mi volt a döntés alapja, hanem azzal, hogy ez többé nem forduljon elő.

Az igazságügyi miniszter is tudott róla

A kegyelmi kérelmet az első fokon eljárt bírósághoz kell benyújtani. A bíróság az elítéltről környezettanulmány készítését rendelheti el, fogva lévő elítélt esetén a bv. intézet vagy a javítóintézet értékelő véleményét szerezheti be, vagy az elítélt életvitelével összefüggő nyilvános adatokról készített rendőrségi jelentést kérhet.

A fentiek után a bíróság továbbítja a kegyelmi kérelmet az igazságügyért felelős miniszterhez. Ha a kegyelmi eljárás során egészségügyi problémákra hivatkoznak, akkor a miniszter elrendelheti a kérelmező szakértői vizsgálatát is.

Tehát a kegyelmi eljárás során az elsőfokú döntést hozó bíróság begyűjti a szükséges információkat, majd továbbítja a kérelmet az igazságügyi miniszternek, aki szintén jogosult a kérelem alapjául szolgáló tényeket ellenőrizni, illetve további adatokat beszerezni.

Ezek után felterjeszti a kérelmet a köztársasági elnöknek, aki dönt – mutatta be az Economxnak Katona Csaba szakjogász a kegyelmi eljárás folyamatát.

Novák Katalin 2022. május 10-e óta töltötte be a köztársasági elnöki pozíciót.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top