Connect with us

Sztori

Lecsap az Orbán-kormány,szigor jön az üzletekben

Kötelezően jelezniük kell majd az üzleteknek, ha az utóbbi időben csökkent egy megszokott termék kiszerelése.

Erről nemrég jelent meg egy kormányrendelet. Ez a fajta trükközés nem új keletű a kereskedelemben, olyannyira, hogy a közgazdászok zsugorinflációnak nevezik.

Hogy a kötelező jelzések mire lesznek jók, arról megoszlanak a vélemények: egyesek szerint segítheti a vásárlókat, más viszont úgy véli, hogy ez egyszerűen csak kormány-propaganda. Az ATV Híradó riportja.

Zsugorinfláció. Másképp bújtatott áremelésnek is nevezhető, a módszer szerint pedig a vállalatok nem az árucikkek árának emelésével érnek el magasabb hasznot, hanem a termékek mennyiségének csökkentésével. Március elsejétől az egymilliárd forint éves árbevételt elérő üzletekben erről tájékoztatni kell a vásárlókat.

,Az eladás helyszínén kell majd egy kis 5×8 méretű – a tervek szerint- címkén feltüntetni, egységes mondat lesz majd rajta figyelemfelkeltés céljából, minden olyan terméknél, amely a megjelölt bázis időszakhoz képest, viszonyítási időszakhoz képest kisebb kiszereléssel találkozik a fogyasztó”

– fogalmazott a Híradónknak Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Legyen az papírzsebkendő, élelmiszer, vegyiáru vagy épp kozmetikai termék.- tette hozzá Neubauer Katalin. A kerekedőknek ez plusz adminisztrációs terhet jelent, ennek ellenére van, aki úgy véli, a figyelmeztetés a vásárlók érdekeit szolgálja. Fodor Attila, a a CBA kereskedelmi kft. kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott:

,,Bizony a gyártók sokszor nyúltak ahhoz az eszközhöz, hogy esetlegesen az árat ne, vagy csak minimálisan emeljék és sokkal inkább ahhoz az eszközhöz nyúltak, hogy a töltőtömeget mérsékelték. Nyilván itt a súlyokról, meg űrtartalmakról beszélünk, de azért nem szabad szó nélkül elmenni amellett sem, hogy az is egy általános trenddé vált, hogy pl. a párizsi esetében a hústartalmat mérséklik”. A GKI vezérigezgatója szerint azonban valójában kormánypropagandáról van szó.

 ,,A kormány küzd az infláció ellen és lám bemutatjuk, hogy mi történik. Gyakorlatilag egy újabb teher a kereskedőnek, mert ki kell rakni ezeket a cikkeket, ha véletlenül valami leesik, vagy nem látható, akkor meg lehet büntetni, tehát újabb költségnövekedést okoz. Tehát valójában igazi érdemi hatása nem nagyon lesz, már csak azért sem, mert nem olyan sok terméket érint ez”

– fogalmazott Molnár László. A részletekről már zajlik az egyeztetés, a kivitelezésen pedig már együtt dolgoznak a szaktárcák, a gyártói és a kereskedelmi szövetségek is.
Ukrajna.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top