Connect with us

Sztori

Készpénzfelvétel ATM-ből – Szomorú hír jött a kártyabirtokosoknak

Készpénzfelvétel ATM-ből – Szomorú hír jött a kártyabirtokosoknak

Az idei második negyedévben a készpénzfelvételekhez kapcsolódó átverések drasztikusan nőttek az előző év hasonló időszakához képest, mind értékben, mind darabszámban.

A főbb jellemzők továbbra is az adathalászathoz és adatlopáshoz kapcsolódó visszaélések, valamint pszichológiai manipulációk maradtak.

Az Azénpénzem.hu információi szerint az átverések által okozott kár jelentős mértékben nőtt az előző évhez képest, 285 millió forinttal magasabbra emelkedve. Különösen aggasztó az, hogy a kárterhelés szinte kizárólag magánszemélyeket érintett, ami tovább súlyosbítja az ügy súlyosságát.

Az adathalászat és adatlopás azért is veszélyes, mert az elkövetők az áldozatok személyes és pénzügyi információihoz jutnak hozzá, majd ezt az információt visszaélésre használják fel.

A pszichológiai manipuláció pedig arra utal, hogy az átverők olyan technikákat alkalmaznak, amelyekkel az áldozatokat ráveszik a szükségtelen pénzfelvételre vagy tranzakciókra.

Az ilyen típusú bűncselekmények elleni védekezés rendkívül fontos. Mindenki, de különösen magánszemélyeknek és idősebb személyeknek, akik gyakran célpontjai lehetnek az ilyen típusú támadásoknak, érdemes megfelelő óvatossággal kezelni pénzügyeiket, és tanulmányozni az adathalászat és manipuláció elleni védekezési módszereket.

Az is fontos, hogy az ilyen eseteket azonnal jelentsék a hatóságoknak, hogy segítsenek az elkövetők azonosításában és a további áldozatok megelőzésében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss közleménye szerint az idei második negyedévben megnőttek a készpénzfelvételekhez kapcsolódó visszaélések, mind darabszámban, mind értékben tekintve. Az említett időszakban a visszaélések által okozott teljes kár 112 millió forintot tett ki.

Fontos megemlíteni, hogy az MNB által kiadott közlemény alapján a károk egyre nagyobb része hárul a kártyabirtokosokra. Az adatok alapján az idei második negyedévben közel 280 millió forintot a lakosság viselt el a károk közül, míg a bankok csak körülbelül egymillióval kevesebb kárt könyveltek el, így a különbözet a kereskedőkre hárult.

Ezek az adatok arra figyelmeztetnek, hogy a pénzügyi tranzakciók során mindig fokozott figyelemmel kell eljárni. A kártyabirtokosoknak különösen fontos megfelelő óvatossággal kezelniük pénzügyeiket, és az esetleges gyanús helyzeteket azonnal jelezniük kell a bankjuk felé. A kereskedőknek is érdemes fokozott figyelmet fordítaniuk a tranzakciók során, hogy megakadályozzák a visszaéléseket.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top