Connect with us

Sztori

Új hulladékkategóriát kell külön gyűjtenie a lakosságnak, új eszközt is kap hozzá

Új hulladékkategóriát kell külön gyűjtenie a lakosságnak, új eszközt is kap hozzá

A gyűjtéshez a hulladékgyűjtő edényeket, valamint a hulladék átvételét és elszállítását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja.

Az év elejétől elindul a biohulladék széles körű, vagyis a konyhai zöldhulladékot és élelmiszer-hulladékot is magában foglaló elkülönített gyűjtése – írja közleményében a környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárság.

Ez biztosítja, hogy a hasznosítás eredményeként a természetes szervesanyag-körforgásba minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza, és csökkenjen a hulladéklerakókon lerakásra kerülő települési hulladék biológiailag lebomló tartalma – ismertették.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent kormányrendelet rögzíti, hogy az érintett háztartások az elkülönített gyűjtési rendszerben az erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetben gyűjthetik a háztartásokban képződő

  • konyhai zöldhulladékot (nyers zöldség- és gyümölcs maradék, kávézacc, teafű, fűszerek, gyógynövények, tojáshéj) és
  • a konyhai élelmiszer-hulladékot (hulladékká vált konyhai étel és élelmiszer).

A gyűjtésre szolgáló hulladékgyűjtő edényzetet, valamint a biohulladék átvételét, gyűjtését és elszállítását a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. biztosítja.

A koncessziós társaság elsősorban házhoz menő gyűjtést vezet be, de emellett lehetőség lesz a biohulladékot a kijelölt hulladékgyűjtő pontokon, és a későbbiekben a társaság vagy koncesszori alvállalkozó által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvaron is leadni. A kerti zöldhulladék átvétele az eddigi megszokott rend szerint folytatódik.

Magyarországon 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint kétszeresére nőtt, és ezután még tovább emelkedhet a hulladékok gyűjtési és hasznosítási aránya, ez növeli a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatát, mérsékli az elsődleges nyersanyagok felhasználását, ezáltal segíti a jogellenes hulladéklerakás és hulladékelhagyás visszaszorítását, valamint csökkenti a környezeti terheket – teszi hozzá az államtitkárság közleménye.

Mint ismert, a megújult koncessziós modellben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Az EU-s elvárásoknak megfelelően már bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, illetve a jövő év elejétől kötelező visszaváltási díjas rendszer működik majd hazánkban, amely hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt megvalósuljon a PET palackok 90 százalékos visszaváltási aránya. Ezt egészíti ki szintén januártól a biohulladék szelektív gyűjtése.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top