Connect with us

Sztori

Fontos: Orbán Viktor péntek reggeli bejelentései -Élő videó

Sok minden történt a héten: egyrészt bíztató hírek érkeztek – legalábbis részben – az uniós pénzekről, másrészt rossz hírek az üzemanyag ellátásról. Az újabb brüsszeli szankciók szerint hétfőtől nem lehet orosz olajat egyik országból a másikba átvinni, tehát a Mol szlovákiai finomítója sem tudja kisegíteni a félgőzzel működő százhalombattait. Lehet, hogy vége lesz a benzin ársapkának?

Illetve elvileg a szerdai kormányülésen a nyugdíjemelés lehetséges mértékéről is szó volt. Nézzük, mit mond a miniszterelnök.

A péntek reggeli rádiós beszélgetés Orbán Viktorral itt videón is nyomon követhető:

Orbán Viktor azt mondta: kilenc hónapja tart a háború, az volt az elképzelés, hogy a szankciók bevezetésével a háború végéhez közelebb juthatunk, ez a várakozás nem teljesült. ellenben dúlyos gondokat okoztaka zoknak, akik a szankciót kivetették. Nehéz tél előtt állunk, ukrajna nagyon nehéz helyzetben van, az oroszok is nyilván elszenvednek veszteségeket, de a magas energiaárak miatt bevételük is van, tudják folytatni a háborút.

Ránk a szankciós tiltás nem vonatkozik, hozhatunk be Oroszországból olajat, nem kell attól tartani, hogy ellátási hiány lépne fel. a probléma az ár. A szankciók árfelhajtó hatása alól Magyarország sem tudja magát kivonni, ezért várjuk a hétfőt, hogy a szankciók milyen hatással lesznek ezekre – mondta a miniszterelnök.

Brüsszel azt akarja, hogy az olaj után az atomenergiára és a gázra is szankciókat vessenek ki, Magyarország számára ez végzetes lenne, mentességet kell kapnunk. Eddig ez sikerült, mert ezek nem új dolgok, jó reményekkel veszünk részt tehát a kilencedik csomagról szóló vitában is, ha eddig sikerült, most is tudjuk érvényesíteni az érdekeinket, de a nyomásm folyamatos – mondta Orbán, aki ezek után a nemzeti konzultáció fontosságáról beszélt. Szerinte ma aligha van fontosabb kérdés a közvetlen mindennapok szempontjából, hogy mennyit kell fizetni a háztartásoknak és az embereknek munkát adó vállalkozásoknak az energiáért.

Orbán szerint az ország megértette, hogy a következő évben a gazdasági nehézségek mértéke a szankciókon múlik.

Októberben Orbán azt mondta, erősödni fog Európában a békepárti vélemény. ennek ellenére mégis a szankciók kiterjesztése van napirenden. Most azt mondta, a szankciópártiak vannak még többségben, ők folytatni akarják a háborút, mert az vezet a békéhez. Mi a békepártiakkal vagyunk, szerintünk a béketárgyalások és a tűzszünet vezet a békéhez.

Félévente a szankciók sorsáról is dönteni kell, ez eddig automatikus volt, de most egy alapos és mély vitát kell folytani, megnézni a szankciók hatásait, mielőtt folytatnánk – mondta a miniszterelnök.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top