Connect with us

Sztori

Érkezik az ingyen tüzelő: százezernyi magyar várta már ezt a napot

Idén is 5 milliárd forintot biztosít a kormány a szociálistűzifa-programra, és már megkezdődött a kiszállítás – közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Dukai Miklós elmondta, hogy a BM minden évben meghirdeti a települési önkormányzatok számára a szociális tűzifa beszerzésére kialakított pályázatot a kormány által biztosított keretösszegben, amely már szeptember óta rendelkezésre áll. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatokon keresztül biztosított kiegészítő támogatási formával a legrászorulóbbak krízishelyzetét igyekeznek csökkenteni.

A kormány a pénzt biztosítja, a települések ebből beszerzik a tűzifát és eljuttatják a legrászorulóbb emberekhez

– mondta az államtitkár. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az önkormányzatok eddig is mindig 80-90 százalékban a 21 állami erdőgazdaságot választották a tűzifa beszerzéséhez.

Közölte, hogy 1984 önkormányzat részesült a támogatásból, és 200 ezer köbméter tűzifára kötöttek szerződést, amiből eddig 110 ezer köbméter tűzifát már átadtak a településeknek. A program február 15-ig tart és párhuzamosan zajlik a kormány másik programjával, amelyben a családok igényelhetnek 10 köbméter fát, amit szintén az erdőgazdaságok biztosítanak – fűzte hozzá az államtitkár.

Kitért arra, hogy sokszor éri a kormányzatot az a vád, hogy a tűzifaprogramok kivitelezése miatt erdőket áldoznak fel, ezzel szemben minden fakitermelés az előzetesen, a fenntarthatóság szem előtt tartása mellett kialakított tervek szerint zajlik.

Hozzátette, hogy a fakitermelés csak hatósági engedélyekkel, így a természetvédelmi hatóság engedélyével kivitelezhető. Zambó Péter elmondta, a szociálistűzifa-támogatásoknak még az a vetülete is megvan, hogy azokon a településeken, ahová eljut a fa, ott a lakosság remélhetőleg nem éget szemetet, gumit vagy egyéb, a környezetet súlyosan károsító anyagot. Szorcsik József, Csörög polgármestere pedig azt mondta, hogy az önkormányzatok állnak kapcsolatban a lakossággal. Hozzátette, hogy feladatuk eljuttatni felhasználásra kész állapotban a fát az emberekhez.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top