Connect with us

Hírek

Megvan a döntés: 6,3 milliárd eurónyi magyar uniós forrás felfüggesztését javasolják a nagykövetek

Megvan a döntés: 6,3 milliárd eurónyi magyar uniós forrás felfüggesztését javasolják a nagykövetek

Az uniós országok állandó képviselői szerint Magyarország csak részleges korrekciós intézkedéseket tett a feltételességi eljárásban. A tagállamok között megvan a minősített többség a Magyarországnak járó uniós források egy részének felfüggesztéséhez. A cseh uniós elnökség bejelentette: megvan a megállapodás a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról és Ukrajna uniós hitelfelvétellel történő megsegítéséről is.

Az uniós tagállamok nagykövetei ma azt javasolták a Tanácsnak, hogy írásbeli eljárás útján fogadjon el végrehajtási határozatot Magyarország tekintetében. hirdetés

Előzőleg a cseh uniós elnökség bejelentette: megvan a megállapodás a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról és Ukrajna uniós hitelfelvétellel történő megsegítéséről is.

Az Állandó Képviselők Bizottságában létrejött a minősített többség ahhoz, hogy úgymond megvédjék az uniós költségvetést a jogállamiság elveinek magyarországi megsértéséből eredő következményektől.

A nagykövetek által észrevételezett hiányosságok: 
 

– a közbeszerzés, 
– az ügyészi fellépés hatékonysága 
–  és a korrupció elleni küzdelem terén mutatkoznak.
 

A felfüggesztés mintegy 6,3 milliárd euró uniós költségvetési kötelezettségvállalást érint.
A közlemény emlékeztet rá: az eljárás során Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy számos olyan korrekciós intézkedést fogad el, amelyeket a Bizottság alkalmasnak tart a felmerült aggályok kezelésére, amennyiben azokat együttesen, helyesen és hatékonyan hajtják végre. 

A nagykövetek úgy látják: a Magyarország által eddig elfogadott korrekciós intézkedések hiányosak, és az ebből adódó helyzet komolyan veszélyeztetik az uniós költségvetés érdekeit, ám a Magyarország által eddig megtett lépéseket figyelembe véve az eddigi 65 helyett az érintett uniós alapok 55 százalékának felfüggesztését javasolják.

A közlemény emlékeztet rá: Magyarország a közelmúltban számos korrekciós intézkedést fogadott el. Az uniós tagállamok elismerik a magyar hatóságok által végzett munkát, de úgy döntöttek, hogy ezek a korrekciós intézkedések nem kezelik kellőképpen a jogállamiság megsértésének feltárt eseteit és az uniós költségvetést fenyegető kockázatokat.

A végrehajtási határozatban meghatározott intézkedések ideiglenes jellegűek, és a Tanács a Bizottság javaslata alapján az uniós finanszírozás elvesztése nélkül feloldhatja őket, ha a helyzetet két éven belül teljes mértékben orvosolják – áll a közleményben. Az unió állam- és kormányfői csütörtökön összeülnek, de a Portfolio korábbi értesülése szerint a magyar kormány nem kérte, hogy a legfelsőbb szinten vitassák meg az uniós vezetők a magyar források felfüggesztésének ügyét. 
 

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top