Connect with us

Sztori

December 29. a határidő – Így kaphatsz 150.000 forintot az államtól

December 29. a határidő – Így kaphatsz 150.000 forintot az államtól

Az év utolsó napjaiban érdemes áttekinteni pénzügyeinket, és kihasználni azokat az lehetőségeket, amelyekkel adó-visszatérítésünk növelhető.

Az egyik hatékony megoldás a nyugdíjpénztári befizetések maximalizálása, amelyre az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) hívja fel a figyelmet.

Az adó-visszatérítés maximalizálásához az idei önkéntes pénztári befizetéseket – beleértve a munkáltatói hozzájárulást is – el kell érni a 750 ezer forintot. Ennek 20 százaléka, azaz 150 ezer forint a maximális összeg, amit az adózók visszakaphatnak az adóhatóságtól, és ez a pénz a pénztári számlára kerül. Természetesen az adó-visszatérítés összege alacsonyabb lesz kisebb éves befizetések esetén, és azok, akik például nem fizetnek személyi jövedelemadót (szja) – mint a 25 év alattiak vagy a családi adókedvezményben részesülők –, nem jogosultak szja-visszatérítésre.

 

A nyugdíjpénztári befizetések mellett azok, akik rendelkeznek nyugdíjbiztosítással vagy nyugdíj-előtakarékossági számlával is, akár 280 ezer forintot is visszakaphatnak.

Az ÖPOSZ elnöke, Nagy Csaba, hangsúlyozza, hogy bár a karácsony pénzügyileg nem a legegyszerűbb időszak, érdemes kihasználni az adó-visszatérítés lehetőségeit. Az adó-visszatérítés számos módon felhasználható, és a pénztári befizetések gyorsan megtérülnek.

Az utalásoknak december 29-ig kell beérkezniük a számlákra ahhoz, hogy jogosítsanak az adó-visszatérítésre. Az ÖPOSZ javasolja mindazoknak, akik még nem tagok, de tudnak 750 ezer forintot mozgósítani, lépjenek be valamelyik pénztárba, amit már online is megtehetnek.

 

A pénztárak egyébként készítettek egy kisokost az adó-visszatérítéshez szükséges tennivalókról, és felhívják a figyelmet arra, hogy a döntéseket jövő tavasszal, az szja-bevallás idején kell meghozni.

A nyugdíjcélú öngondoskodás időben történő megkezdése kulcsfontosságú. Minél korábban kezdünk el nyugdíjra félretenni, annál többször gyarapítja a számlánkat az adó-visszatérítés, és annál kisebb havi befizetés is elegendő ahhoz, hogy idős korunkban értelmezhető nagyságú jövedelemkiegészítést kapjunk.

Az ÖPOSZ által működtetett Nyugdijkalkulalo.hu szerint az öngondoskodást 25 évesen elkezdők havi 239 ezer forint, 40 évesen belevágók pedig közel 127 ezer forint reálértéken számíthatnak havonta.

Az adó-visszatérítés összegét a pénztári számlák között bármilyen arányban megoszthatjuk, de érdemes figyelembe venni azokat az előnyöket, amelyek az egészségpénztárak esetében felmerülnek.

 

Az egészségpénztárból ugyanis fedezhetők a hozzátartozók egészséggel összefüggő kiadásai, és támogathatják a gyermekvállalással, beiskolázással vagy akár lakáshitel-törlesztéssel járó költségeket is.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top