Connect with us

Sztori

Sokkoló hírek 2024-re a nyugdíjasoknak

A friss inflációs jelentés alapján jövőre nem fog járni az egyik plusz juttatás.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi előrejelzése rontotta a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó prognózist, és eszerint a magyar gazdaság 2024-ben 2,5-3,5 százalékkal fog bővülni.

Emiatt a kormánynak nem lesz kötelessége nyugdíjprémiumot fizetni – igaz, nem is lesz tilos, emlékeztet az mfor.hu. A jövő évre 2022 szeptemberétől idén júniusig 3,5-4,5 százalék közötti GDP-növekedési előrejelzést tartott a jegybank, ám 2023 szeptemberben, majd decemberben egyaránt 0,5-0,5 százalékkal alacsonyabbra várták a gazdasági növekedés várható ütemének alsó és felső határértékét.

A kormány mindazonáltal másként számolt: a 2024-es költségvetést 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel tervezte. Ha ez a kedvező forgatókönyv válna be, akkor a nyugdíjasok novemberben várhatóan 12 ezer forint körüli plusz juttatásra számíthatnának. Erre a célra a jövő évi büdzsében 20,5 milliárd forintot el is különítettek.

A nyugdíjprémium kifizetését a törvény akkor teszi kötelezővé, ha a GDP-növekedés az adott év novemberében várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot.

A juttatásra azok jogosultak, akik már az előző évben is (legalább egy napig) és a tárgyév novemberében is nyugdíjasok voltak. Kiszámításának módja: a tárgyévi várható növekedés mértékéből le kell vonni 3,5-et, a különbözetet (de legfeljebb 4-et) pedig meg kell szorozni a november havi nyugdíj 25 százalékával, de legfeljebb 20 ezer forinttal.

Forrás:https://infostart.hu/gazdasag/2023/12/25/borus-hirek-2024-re-a-nyugdijasoknak

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top