Connect with us

Sztori

Óriási fordulat: Orbán nem vétózott, szabad az út Ukrajna előtt

Az Európai Tanács döntése értelmében megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával, miután Orbán Viktor miniszterelnök visszalépett a vétótól.

A vezetők ezen felül egy 50 milliárd eurós mentőövet is jóvá akarnak hagyni a háború sújtotta ország számára.

Hiába lengette be Orbán Viktor még szerdán, hogy megvétózza a bővítési tervet, továbbá az Ukrajnánk szánt pénzeket, végül elhagyta a termet a szavazáskor, így a Tanács egyöntetű döntést tudott hozni – írja a Politico.

Az Európai Tanács ezen felül arról is döntött, hogy Georgia tagjelölti státuszt kaphat, Bosznia-Hercegovina ezt azonban abban az esetben érheti el, ha a tagsági kritériumoknak megfelelő szintet eléri.

Orbán csütörtök reggel még arról beszélt, hogy a magyar kormány megállapítása szerint Ukrajna nem teljesítette minden előfeltételt a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

Hiába lengette be Orbán Viktor még szerdán, hogy megvétózza a bővítési tervet, továbbá az Ukrajnánk szánt pénzeket, végül elhagyta a termet a szavazáskor, így a Tanács egyöntetű döntést tudott hozni – írja a Politico.  Az Európai Tanács ezen felül arról is döntött, hogy Georgia tagjelölti státuszt kaphat, Bosznia-Hercegovina ezt azonban abban az esetben érheti el, ha a tagsági kritériumoknak megfelelő szintet eléri.

Orbán csütörtök reggel még arról beszélt, hogy a magyar kormány megállapítása szerint Ukrajna nem teljesítette minden előfeltételt a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.

 

 

 

 

Orbán később közösségi oldalán egy rövid videóban azzal indokolta döntését, hogy bár Magyarország nem módosítja álláspontját a kérdésről, ugyanakkor hogyha 26 másik ország így akarja, „akkor menjenek a maguk útján. Magyarország ebben a rossz döntésben nem akar osztozkodni”.

Győzelemről beszélnek

Sok vezető történelmi napról beszélt a döntést követően, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en úgy fogalmazott, hogy a döntés „a remény egyértelmű jele népük és kontinensünk számára.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a csúcstalálkozón videoüzenetet adott át, amleyben azt üzente: „ez Ukrajna győzelme. Győzelem egész Európa számára. Egy győzelem, amely motivál, inspirál és megerősít” – számol be róla az Euronews.

Maia Sandu moldovai elnök a döntés hírére úgy nyilatkozott, hogy országa „új lapot nyit”, és ma „Európa meleg ölését érzik”. Hozzátette, elkötelezettek az uniós tagsághoz szükséges kemény munka mellett.

A csütörtöki döntést a továbbiakban egy tárgyalási keretnek kell követnie, egy olyan részletes dokumentumnak, amely meghatározza a csatlakozási tárgyalási menetrendjét. A keretet ugyanakkor egyhangúlag jóvá kell hagynia mind a 27 tagállamnak. Erre pedig akár már márciusban sor kerülhet, az uniós vezetők soron következő találkozóján – feltéve, hogy Ukrajna addig teljesíti a fennmaradó három előfeltételt.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top