Connect with us

Sztori

Minimálbér 2023: Hatalmas mértékű nettó fizetésemelés jöhet Januártól!

Megkezdődött a 2023-as minimálbérről szóló, szokásosan hosszú tárgyalássorozat. Mint lapunk az érintettektől megtudta, még sok minden ismeretlen, egyelőre a felek az álláspontok kialakításánál tartanak, de elképzelések azért már vannak. Megkérdeztük őket, mire számítanak 2023-ban, különös tekintettel a száguldó inlációra és a gazdasági nehézségekre. A megszólaló szakszervezeti vezetők 15-20 százalék közötti emelést szeretnének elérni.

2023 hosszú ideje a legsúlyosabb év lehet a munkavállalóknak és a munkaadóknak egyaránt, talán még soha ilyen nehéz nem volt leülni mindkét oldal képviselőinek plusz a kormányzatnak, hogy eldöntsék, mekkora legyen a minimálbér a következő évre.

Számos tényezőt kell figyelembe venni, a cégek ugrásszerűen megnőtt költségeitől a munkavállalók mindennapos gondjaiig, leginkább persze a vágtató infláció és a megemelkedett rezsiköltségek dönthetik majd el, mekkora mértékben nőjenek a minimálbérek 2023-ra. A tárgyaló felek egyelőre nem idegesek, de arról már határozott elképzelésük van, mit szeretnének, és miből nem engednek a tárgyalások során – megkérdeztük, mi lenne szerintük az üdvözítő megoldás.

Egyre kevesebbet ér a pénzünk

Az idei évben, 2022-ben január 1-je óta a minimálbér bruttó 200 ezer forint (nettó 133 ezer), a garantált bérminimum pedig bruttó 260 ezer forint. Bár az árak emelkedése nem ebben az évben, hanem inkább az előzőnek a végén kezdődött, arra talán senki sem számított, ami a nyakunkra jött 2022-ben: a januári 7,9 százalékos értékről szeptemberre 20,1 százalékosra hízott az infláció, az árak emelkedése pedig az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top