Connect with us

Sztori

Hatalmas sztrájkra készülnek a buszvezetők január végén

Ha nem kapnak megfelelő bérfejlesztési ajánlatot, sztrájkba léphetnek a buszvezetők január végén.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke a Népszavával osztotta meg, hogy már 5107 Volán-sofőr írta alá azt a memorandumot, mely szerint amennyiben a munkáltató nem ad számukra megfelelő ajánlatot a bérfejlesztésre, úgy sztrájkba lépnek.

A szakszervezet elnöke megosztotta, akkor várható a decemberihez hasonló munkabeszüntetés, ha a buszvezetők 60 százaléka jelzi, hogy elégedetlenek a béremelési ajánlattal. Ez az arány pedig könnyedén megvalósulhat, hiszen már több mint 5100 buszvezető írta alá a memorandumot, ami a teljes állomány 49 százalékát jelenti.

Ennek okán pedig egyre nagyobb az esély arra, hogy a január 28-29-re tervezett sztrájk ténylegesen megvalósul, ami egyben azt is jelentené, hogy az érintett időszakban jóformán megbénulna a Volánbusz közlekedése. A szakszervezet és a vállalat vezetése a jövő héten, január 16-án ül tárgyalóasztalhoz.

Mint ismert, a munkáltató korábban egy 6-8 százalékos béremelésre tett javaslatot, ám ez mostanra 10-12 százalékra növekedett. Ugyanakkor a SZAKSZ továbbra is 25 százalékos bérfejlesztést tart tárgyalási alapnak. A bérfejlesztés kapcsán tartandó tárgyalás így valószínűleg nem lesz zökkenőmentes, hiszen az elnök azt is jelezte, 20 százaléka alá semmiképen nem megy a tárgyalások során.

Mint ismert, korábban, decemberben a MÁV–Volán-csoport közleményében úgy fogalmazott, akár egy decemberi bérmegállapodás esélye is adott volt, ám a munkáltatói bérajánlat kialakítását célzó egyeztetési folyamatot végül megakasztotta az advent második vasárnapjára, illetve az azt követő hétfőre időzített figyelmeztető sztrájk.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top