Connect with us

Hírek

Gulyás: A következő lesz a legnehezebb év 2010 óta

Gulyás Gergely szerint a következő év nehéz lesz, valószínűleg a 2010-ben elkezdődött kormányzás óta a legnehezebb – írja az MTI a miniszter lakiteleki beszéde alapján, amit a Lakitelek Népfőiskola évzáróján tartott. Gulyás szerint azzal, hogy az Európai Unió szankciókat vetett ki Oroszországra, amiért megtámadta szomszédját, az unió hozzájárult, hogy „a mindennapi életben Európa elszenvedője lett ennek a háborúnak”.

A nehézségekhez hozzájárult még a járvány is, de úgy látja, hogy Magyarországon a Trianon óta eltelt bő évszázad legjobb időszaka a 2010-es kormányváltás és a járvány kitörése közötti évtized volt, ami szerinte részben a kormány növekedést célzó gazdaságpolitikája is hozzájárult.

Azonban – Gulyás szerint – ehhez volt köze azoknak a szellemi központok is, amiknek az egyik legjobb példája a Lakitelek Népfőiskola, így a nehéz években sem szabad feladni azokat a célokat, amik között kiemelt helyet foglal el a közösségek megerősítése és azoknak a kulturális és tudományos, a hagyományokat megőrző központoknak a működtetése, illetve fenntartása, mint amilyen a lakiteleki is.

Hangsúlyozta. hogy a népfőiskola amellett, hogy egyre épült és fejlődött az elmúlt évtizedekben, az eredeti szellemiségéből sem vesztett semmit. Gulyás szerint Lakitelek már 1987-ben is „a belső szabadság megjelenése volt a diktatúra időszakában”, annak a belső szabadságnak, ami képes volt kimondani, hogy változtatni kell és a nemzeti oldal megerősödésére van szükség.

Szerinte a Lakitelek Népfőiskola most és még hosszú időn keresztül azokat a közös célokat szolgálja, amiknek köszönhetően Magyarország Európán belül kisebbségi álláspontot képviselve meg tud maradni, illetve Magyarországon belül az európai kisebbségi álláspont erős többséget kap.

Gulyás azt gondolja, hogy elmúlt évtizedek részben a rendszerváltozás és nagyon látványosan 2010 óta olyan fejlődést hoztak, ami egyrészt maradandó, másrészt hosszú évtizedeken keresztül biztosítja azt, hogy legyenek olyan szellemi központok, ami a konzervatív, a hagyományokat fontosnak és értéknek tartó, illetve megőrizni akaró közösség a jövőjét is építeni tudja.

Gulyás Gergely szerint Európa nyugati fele nincs már abban az állapotban, hogy olyan konzervatív fordulatot érjenek el, ami alapvetően változtat az európai politika irányvonalán, ezért hosszú távon arra kell berendezkedni, hogy „Magyarország kisebbségben lesz”.

„Önmagában kisebbségben lenni egy országon belül baj, mert egy demokratikus országban ez a kormányzás lehetőségétől való elesést jelenti, de egy európai együttműködés keretében ezzel együtt lehet élni”

– jelentette ki.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a kisebbség meg tudjon maradni, és mindazokat az értékeket, amik miatt kisebbségbe került, képes legyen megőrizni. A miniszter szerint a Lakitelek Népfőiskola „az európai tradicionális, kulturális ellenállás fellegvárának is tekinthető”.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke az épületegyüttes szerkezeti felépítését ismertetve elmondta, hogy a több ütemben megvalósuló felújítási és fejlesztési munkálatok a végükhöz közelednek, miközben nagyon látványos a Kárpátia-ház építése. Az ezer ember befogadására alkalmas új sportkomplexum és rendezvényközpont a jövő nyáron már üzemelhet.

A Lakitelek Népfőiskola nagymérvű beruházása 10 év kezdődött, nettó 30 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak. A ma már mintegy negyven épületet magába foglaló épületegyüttes tulajdonosa 2000 óta a szeged-csanádi püspökség, a vagyonkezelője pedig a Népfőiskola Alapítvány.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top