Connect with us

Egyéb

Bejelentést tett az MVM: minden ügyfelet érint

Az MVM a jövőben egyszerűsítené a számlázási folyamatot egy egységes informatikai rendszert létrehozásával.

Az energiaügyi miniszter az Országgyűlésben a gazdasági bizottság meghallgatásán arról beszélt, hogy már dolgoznak az MVM számlázásának átalakításán. Lantos Csaba azért tért ki erre, mert kérdést kapott a képviselőktől az állami energiaszolgáltató számlázási gyakorlatáról – írja a Világgazdaság.

A lap felidézte: ennek előzménye tavaly nyárig nyúlik vissza, amikor új és igen bonyolult rendszer lépett életbe az MVM számlázási gyakorlatában, ugyanis a kedvezményes tarifa mellé bevezették a lakossági piaci árat, így az ügyfélév eltért a kedvezmény igénybevételének időszakától. Ezt pedig nem minden esetben sikerült összehangolni az MVM gázszámlázási folyamataiban.

A probléma főként azokat érintheti, akik bediktálták a fogyasztásukat, ugyanis esetükben a szolgáltató nem havonta  egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás tipikus megoszlásához, ami nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent.

Ebbe azonban bekavarhat a fogyasztási szokások megváltozása és az egyes hónapok átlaghőmérsékletének alakulása is, így előfordulhat, hogy az aktuális, valós fogyasztás nem követi a jelleggörbe szerinti mennyiséget. A portál emlékeztetett arra is, hogy mivel nagyon enyhe volt az ősz, így a fűtési szezon is kitolódott, így a számlák nagyobb arányban tartalmazhattak versenypiaci árakat a kedvezményes helyett, amit az MVM is elismert. S bár ez egy átmeneti állapot, mégis előáll a helyzet, hogy a fogyasztó pénze bent áll a szolgáltatónál.

Lantos Csaba erre a helyzetre reagált.

Közölte, hogy jogos a kritika, ugyanis valóban bekövetkeznek ilyen esetek. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek számossága nem nagy, de akkor sem helyes gyakorlat, hogy „az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek”. Éppen ezért azon dolgoznak, hogy az összes számlázási tevékenység egy informatikai rendszerben bonyolódjon, ez a fejlesztés pedig prioritást élvez.

Jelenleg ugyanis igencsak széttagolt a mintegy 11 millió ügyfelet kiszolgáló MVM informatikai infrastruktúrája és ez is okozza a számázási anomáliákat. Igazságosabbá akarják tenni a számlázást, ennek kapcsán érdekes felvetésnek jelezte, hogy először a lehetséges éves kedvezményes mennyiséget számlázzák ki a fogyasztónak és ha ez kimerült, csak utána számítsanak fel piaci árat.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Egyéb

To Top