Connect with us

Sztori

Az Országgyűlés elfogadta:Újabb csapás jön a dohányzókra

Újabb csapás jön a dohányzókra februártól

A héten az Országgyűlésben elfogadták azt a törvényt, ami szerint 2023. februárjától a gyógynövényes hevítőrudak is zárjegyes termékek lesznek és csak dohányboltban lehet ezeket megvenni. Jövőre több változás is jön a dohányosok számára, akár háromezer forint is lehet egy doboz cigi, valamint a dohányboltok polcain is változást tapasztalhatnak a dohányzók.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kezdeményezésére döntött az Országgyűlés annak a jogi kiskapunak a bezárásáról, amely lehetővé tette, hogy a gyógynövényes hevítőrudakat a Nemzeti Dohányboltokon kívül lehetett megvásárolni. December 7-én az Országgyűlés 136 igen, 28 nem és 29 tartózkodó szavazattal elfogadta az egyes bányászati és gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabályt, amelynek több részlete is érinti a Nemzeti Dohányboltokat.

Ezek egyike, ahogy arról a tobaccomagazin.hu ír, hogy 2023. február 1-jétől a dohányt nem tartalmazó, jellemzően gyógynövény alapú, hevítéses technológiával fogyasztható termékek is zárjegykötelessé válnak. A jogszabály adójogi szempontból a dohánygyártmányokon belül külön kategóriát hoz létre a hevített termékeknek, így ezek a dohányt vagy nikotint nem, vagy csak részben tartalmazó termékek is jövedéki adókötelessé válnak.

A készleteken lévő zárjegy nélküli termékeket 150 napos átmeneti időszakban értékesíthetik.

Eszerint jövő év július 1-jétől kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban lehet ezeket a gyógynövényalapú termékeket is árulni. A termékköre vonatkozó általános reklámtilalom szintén jövő év február 1-jétől hatályos.

Változnak a polcok is

És lesz még egy változás is a dohányboltokban, még pedig változik a dohánytermékek bolti elhelyezésének szabályozása is.

Eszerint a dohánytermék-kiskereskedő valamennyi általa forgalmazott dohánytermékből – a szivarokat, az új dohánytermék-kategóriákat, valamint a füst nélküli dohánytermékeket kivéve – típusonként, márkajelzésenként, valamint – ha ilyen van – a márkajelzések minden alfajtája után egyet-egyet a dohányboltban a pultvonal felett, illetve az elkülönített helyen belül a fogyasztók számára jól láthatóan kell kihelyezni.

Ettől eltérően az egységes csomagolásban forgalomba kerülő dohánytermékből elegendő az adott márkajelzés egy alfajtáját kihelyezni.

A szivarok kivételével minden olyan dohánytermék, amelynek csomagolása kombinált egészségvédő figyelmeztetést tartalmaz, csak úgy helyezhető a polcra, hogy a kombinált egészségvédő figyelmeztetés a fogyasztó felé látható legyen; minden egyéb esetben a terméket a csomagolás előlapjával kell megjeleníteni.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása miatt pedig azzal egészült ki a törvény: ha a dohánybolt három éven belül ismételten megsérti a törvényt és fiatalkorút szolgál ki, akkor elrendelhetik az érintett üzlet legfeljebb harminc napos ideiglenes bezárását is.

Jövőre kivonják az ízesített, hevített cigarettát is

November közepén írtunk arról, hogy az Európai Bizottság rendelete szerint jövő év október 23-tól nem lehet ízesített hevített dohányterméket forgalomba hozni az Európai Unió területén. 

Az EU-ban értékesített hevített dohánytermékek mennyisége jelentősen nőtt. Egy nyáron megjelent bizottsági jelentés szerint a hevített dohánytermékek értékesítési volumene több mint öt tagállamban 10 százalékkal emelkedett. Az unióban a hevített dohánytermékek aránya meghaladta a dohánytermékek teljes értékesítésének a 2,5 százalékát.

Az ízesített, hevített dohánytermékek kivonásával újabb lépést teszünk a rák elleni európai terv keretében megfogalmazott elképzelések megvalósítása felé, amely szerint 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka fog dohányozni

– mondta még nyáron Sztella Kiriakídisz , az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos.

Tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért cél, hogy a dohányzás a lehető legkevésbé legyen vonzó az emberek számára.

Jön a háromezer forintos cigi

Szintén az Európai Bizottság javaslata szerint a dobozonkénti jövedéki adó minimumát 1,80 euróról 3,60 euróra emelnék dobozonként, Magyarországon akár 1500 forint is lehet majd a dohánytermékek jövedéki adója. A javaslat szerint Magyarországon jelenleg egy 20 szálas doboz cigaretta jövedéki adó tartalma 836 forint. Ha viszont életbe lép majd az Európai Bizottság friss terve, a minimum adótartalom közel a duplájára, 1500 forint környékére ugorhatna. Így az uniós tervezet 700–800 forintos drágulást is eredményezhetne egy doboz cigaretta esetében Magyarországon.

Napi.hu

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top