Connect with us

Sztori

5 és fél év börtönre ítélték sikkasztásért a bíborost

Öt év hat hónap börtönbüntetést kapott Angelo Becciu bíboros, akit emellett pénzbírságra is ítéltek, valamint örökre eltiltották hivatali hatalma gyakorlásától.

Ezzel egy több százmillió eurós egyházi sikkasztási ügyet zártak le első fokon. A Vatikán történetének legnagyobb pénzügyi botrányával foglalkozó per még 2021 júliusában kezdődött.

Ez az első alkalom, hogy a Vatikánban bíborost ítélnek el nem egyházi bűncselekményért. Giuseppe Pignatone bíró hangsúlyozta, hogy ez volt az eddigi leghosszabb és legösszetettebb bírósági eljárás a szentszék történetében.

A 75 éves bíboros védőügyvédei hangoztatták, hogy Angelo Becciu keserűséggel fogadta az ítéletet. Továbbra is ártatlanságát hangoztatja, és élni kíván a fellebbezés jogával, írja az MTI.

Angelo Becciu, a pápai állam volt hivatalvezetője többek között egy korábban Londonban több mint háromszázmillió fontért vásárolt ingatlan szövevényes adásvétele miatt vált ismertté. A londoni Knightsbridge negyedben található, egykor a Harrods üzletház raktáraként használt ingatlannak 2014-ben egy részét, 2018-ban a teljes egészét megvette a Vatikán egy Raffaele Mincione nevű olasz üzletembertől.

Csak Mincione nem a saját pénzén lett az ingatlan tulajdonosa. A férfi az ingatlanvásárlás idején a szentszéki államtitkárság üzleti tanácsadójaként dolgozott, több mint kétszázmilliárd eurós vatikáni alap kezelése volt rábízva, köztük a Vatikánba érkező adományokból származó összegek is. Mincione a rábízott egyházi forrásokból üzlettársaival együtt először felvásárolta saját célra, majd eladta a Vatikánnak a londoni ingatlant. A tranzakciót a pápai államnak az ingatlanvásárlás után megalakult új gazdasági hivatala világította át.

Ferenc pápa 2020 szeptemberében elfogadta Becciu bíboros lemondását a szentté avatási kongregáció éléről. Angelo Becciu megtarthatta bíborosi címét, de elveszítette az azzal járó jogokat. A vádak között csalás, korrupció, sikkasztás, hivatali hatalommal való visszaélés, pénzmosás is szerepelt.

Alessandro Diddi ügyész az ítélet előtti felszólalásában Becciu bíborost bűnszervezet létrehozásával vádolta meg, emlékeztetve, hogy a londoni ingatlanügylet mellett Becciu számos más tranzakcióval károsította meg a Vatikánt. Az ügyész több mint hét év börtönt kért Angelo Becciura.

A Becciu-perben nyolcvanhat tárgyalást tartottak hatvankilenc tanú meghallgatásával. A vádlottak között tíz személy és négy vállalkozás szerepelt. A bíróság több mint 200 millió eurós vagyonlefoglalást rendelt el az elítéltekkel szemben, a bíboros pedig 8000 eurós bírságot kapott.

Az ügyben három év kilenc hónapot szabtak ki Cecilia Marognára, akinek Becciu bíboros közbenjárásával a szentszéki államtitkárság közel hatszáz ezer eurót utalt át humanitárius célokra, de mint kiderült, a nő az összegből elsősorban luxuscikkeket vásárolt magának.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top