Connect with us

Egyéb

Változik az egészségügyi ellátási rendszer – ez téged is érint.

Hét törvényt is módosított az országgyűlés, hogy teljesen átalakítsák a ma ismert egészségügyi rendszert. Ezekre a változásokra készülj fel!

Az év utolsó ülésnapján elfogadta az országgyűlés az egészségügyi törvények módosítását, ezzel gyakorlatilag az egész ellátórendszer működése átalakul. Mi változik még az egészségügyben? Összegyűjtöttük!

Változások az egészségügyben

A nemrég megszavazott hét törvénymódosítás értelmében többek között az önkormányzatoktól az államhoz kerül a védőnői rendszer, ahogyan a háziorvosi ellátás megszervezése is. Fokozatosan, de teljesen átalakul továbbá az ügyeleti rendszer: a jövőben a mentők szervezik majd meg az ügyeleti ellátást, a jelenleg kórházakban működő ápolási osztályok pedig átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, ahol ezentúl szakápolási központok keretében gondoskodnak a betegekről – áll a módosítás szövegében.

Változás a háziorvosi ellátásban 

 • Ha valahová hat hónapon át nem találnak háziorvost, akkor az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartozó újonnan alakuló Nemzeti Praxiskezelő egy általa választott háziorvossal láttatja el az adott körzet lakosait.
 • 2023. július 1-től a háziorvosi ügyelet délután négytől este tíz óráig a járásközpontban lesz, mindig azonos helyen.
 • Kikerült az önkormányzatok kezéből a védőnői ellátás is, ami július 1-től az állam feladata lesz. Az önkormányzatoknak ehhez ingyen át kell adniuk a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyont.

Változások az ügyeleti rendszerben

 • Este tíztől reggel nyolcig az eddigi ügyeleti szolgáltatók helyett az Országos Mentőszolgálat irányítja majd a betegeket. Budapestet ez a változás nem érinti, ott továbbra is az önkormányzatok szervezik az ügyeleti rendszert.
 • Az ügyeleti ellátás átalakításának végdátuma 2024. február 29.

Változások a kórházakban

 • Innentől kezdve az nevezhető városi kórháznak, amelyik 0-24 órában alkalmas a betegfogadásra, vármegyei kórháznak pedig az, amelyik 0-24 órában sürgősségi ellátást biztosít.
 • A jövőben a látogatási időn túl is bent maradhat egy segítő személy a kórházban azon beteg mellett, aki önmagát nem tudja ellátni vagy haldoklik.
 • Azokat az ellátásokat, amikhez a legtöbb szakemberre van szükség, a megyei centrumokba koncentrálják.
 • 2023. július 1-jétől 20%-kal csökkenthető az egészségügyben dolgozó orvosok és szakdolgozók fizetése, ha nem jó a teljesítményük. A törvény fordított esetben 40%-os emelést is enged.
 • A kórházakban működő ápolási osztályok (elfekvő) megszűnnek. Ezek feladatát a jövőben a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok veszik majd át.
 • Abba a kórházba helyezhetők át az orvosok, ami maximum napi 2-3 órás tömegközlekedéssel (oda-vissza együtt) elérhető az otthonuktól.
Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Egyéb

To Top