Connect with us

Sztori

Újabb Fideszes politikus bukhat Novák Katalin és Varga Judit után.

A 444.hu értesülései szerint a Fidesz egyik országosan ismert politikusa egy hétfői egyeztetésen több munkatárs jelenlétében arról beszélt: Balog Zoltán református püspök valószínűleg arra a következtetésre fog jutni, amire a már távozó Novák Katalin és Varga Judit.

Korábban a Telex és a Direkt36, most pedig a 444 is arról ír, hogy Balog Zoltán református püspöknek, az Orbán-kormány egykori emberierőforrás-miniszterének szerepe lehetett a Novák Katalin által K. Endrének adott kegyelemben, ami a köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter bukáshoz vezetett.

A 444 értesülései szerint Balogot régi ismeretség fűzi K. Endréhez, legalább a 2010-es évek eleje óta. Azt írják, egy jelenleg is aktív miniszter közvetlen munkatársától kapták azt az információt, miszerint K. Endre „benne volt Balog körében”.

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában a 444-re hivatkozva azt írtuk, a tavaly áprilisi kegyelmi döntést megelőzően Balog találkozót szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között. A cikk megjelenése után Farkas Vajk, a lemondott államfő kommunikációs igazgatója azt közölte lapunkkal: Novák Katalin köztársasági elnök sohasem találkozott K. Endrével, sem annak feleségével. Hozzátette: A kegyelmi ügyekben a köztársasági elnök a felterjesztett kérelmek, iratok és adatok alapján, a rendelkezésre álló információkat mérlegelve dönt. Ilyenkor jellemzően érkeznek különböző támogató vélemények a köztársasági elnökhöz, melyeket megfontol.

A portál értesülései szerint Orbán Viktor azt várja Balogtól, hogy vállalja a felelősséget az ügyben.

Balog nem válaszolt a portál megkereséseire. A püspök még a botrány kellős közepén, de még Novák lemondása előtt ezzel a szöveggel osztott meg egy képet a Facebookon: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!” Aztán a köztársasági elnök lemondása után egy újabb Facebook-posztban kiállt mellette.

Balog 2021 januárjában vonult vissza a politikától, azután előbb a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke, majd néhány hétre rá a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke lett. Korábban az azóta megszűnt Emberi Erőforrások Minisztériumát vezette 2012-től hat éven keresztül, ez alatt az idő alatt kerültek közel egymáshoz Novákkal, aki az első kabinetfőnöke volt az Emmiben.

Balognak most a jelek szerint Novákhoz és Vargához hasonlóan teljesen vissza kell majd vonulnia a közélettől, legalábbis a 444 úgy értesült, hogy a Fidesz egyik országosan ismert politikusa egy hétfői egyeztetésen több munkatárs jelenlétében arról beszélt: Balog valószínűleg arra a következtetésre fog jutni, amire a már távozók, és „rá is fér az elvonulás”.

A református egyház által fenntartott Károli Gáspár Református Egyetem több tízmilliárdos állami támogatásból új kampuszt kap a Ferencvárosban, a projektet eddig Balog képviselte. A portál szerint a püspöknek erről is le kell mondania.

A 444 arra a következtetésre jut, hogy mindezek alapján Balog püspöki tisztsége veszélyben van, de mivel Magyarország továbbra is szekuláris ország, ezért az elvárás inkább az „önkéntes” döntés lehet.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top