Connect with us

Sztori

Újabb drasztikus lépésre készülhet az Orbán-kormány: hozzányúlna az szja-hoz

Ha esetleg nem volt még elég változás idén az adórendszert illetően.

Az uniós pénzekért cserébe a magyar kormány nemcsak az adóelkerülés elleni határozottabb fellépést, hanem több más, az adórendszert érintő változtatást is megígért – emlékeztet a Forbes.hu. Ezek között van az adórendszer egyszerűsítése, több ágazati különadó kivezetése, az adók számának csökkentése, de még a személyi jövedelemadó (szja) szabályai terén is nagy dolgokra készülnek. 

A lap információi szerint mindezt egy átfogó adóreform keretében kiviteleznék 2026 közepéig a Pénzügyminisztérium és a NAV irányításával.

Ez három olyan intézkedést tartalmaz, amelyek kiegészítik egymást, és együttesen hozzájárulnak az adórendszernek az agresszív adótervezés kockázatával szembeni megerősítéséhez. Ezek a következők:

a Magyarországon valós gazdasági tevékenységet nem folytató (ún. conduit) vállalatokkal való visszaélés elleni küzdelem;

– a szokásos piaci ár elvének hatékonyabb érvényre juttatása a kapcsolt vállalkozások, nevezetesen a közepes- és nagyvállalatok esetében, ahol a transzferárhoz kapcsolódó adótervezési kockázat jelentősen magasabb;

– a meglévő speciális jövedelmek meghatározott külföldi országokba történő kifizetésére vonatkozó levonhatósági szabályok megerősítése.

Ami az szja-t illeti, megvizsgálnák az egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségeket.

A személyi jövedelmeket ma ugyanis számos kategóriában, illetve rezsimben eltérő szabályok mentén kezeli az adórendszer. Egy munkacsoportot is felállítanának azzal a céllal, hogy megvizsgálja az egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségeket. Ideértve a hatástalan vagy nem hatékony kedvezmények megszűntetését, az alternatívák közti választás megkönnyítésének lehetőségeit és csökkentve az ösztönzők szándékolatlan és indokolatlan torzításait. Ezzel nem csupán egyszerűbbé, de egyúttal igazságosabbá is téve a rendszert.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top