Connect with us

Hírek

Nyugdíjösszeomlás készül, amely Magyarországot is érinti

Egy olyan, nyugdíjjal kapcsolatos problémáról tárgyaltak nemrég Amerikában, amely a magyarok számára is ismerős lehet. Míg korábban, az ellátások garantálták a tisztességes megélhetést, mostanában a munkavállalóra hárul a megtakarítások felelőssége – írja a CNBC.

Csütörtökön a magán- és állami szektor vezetői Washingtonban találkoztak a Employee Benefits Research Institute által szervezett rendezvényen, hogy megvitassák, miként lehetne csökkenteni azt a hiányt, amely a nyugdíjrendszereket feszíti és miként élhetnének jobban azok, akik több évtizedes munka után vonulnak vissza.

Marty Walsh amerikai munkaügyi miniszter felidézte, hogy édesapja, aki építőipari munkás volt, hogyan ment nyugdíjba olyan járadékkal, amely lehetővé tette felesége számára, hogy anyagilag stabil lábakon álljon megözvegyülését követően is – olvasható a portálon.

Mára sok amerikai egyáltalán nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással vagy tervvel, és sokan közülük már közelednek a munkával töltött életpályájuk végéhez

 – tette hozzá a politikus.

A színesbőrű közösségben az 55 és 64 év közötti fekete háztartásoknak mindössze 36 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és ez a szám a spanyolajkú háztartások esetében 30 százalék. Walsh szerint azok, akiknek van megtakarításuk, gyakran nagyon keveset tesznek félre egyszerűen azért, mert nincs lehetőségük többre.

Ed Murphy, az Empower nyugdíjszolgáltató elnök-vezérigazgatója szerint 57 millió amerikai nem fér hozzá munkahelyi nyugdíj-megtakarítási programhoz. Ha pedig nem vonnak le erre a célra a bérükből, akkor egyszerűen nem takarékoskodnak.

Van, aki csak túl akar élni

A nyugdíjprogramot nem kínáló munkáltatók között olyan kisvállalkozások vannak, mint az óvodák, fodrászatok, autóműhelyek és éttermek, amelyek „csak próbálnak túlélni” – jegyezte meg Walsh.

Kalifornia egyike annak a kevés államnak, amely automatikus egyéni nyugdíjszámlákat vezetett be, hogy segítsen áthidalni ezt a szakadékot azon munkavállalók számára, akik nem férnek hozzá a munkáltatói nyugdíjprogramhoz. A CalSavers nevű program 2019-ben nyílt meg az öt vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató munkáltatók számára. Azoknak, akik kivonulnak a programból, a kaliforniai szabályok szerint el kell indítaniuk egy saját programot. 65 százalékuk azonban bent marad a tapasztalatok szerint.

Más államok, köztük Oregon és Illinois hasonló programokat kínálnak, így az állami nyugdíjszámláknak 600 000 résztvevője van.

Murphy szerint ahhoz, hogy valóban orvosolni lehessen a nyugdíjprogramokhoz való hozzáférés hiányát, szövetségi felhatalmazásra van szükség.

„Sajnos nem hiszem, hogy a Kongresszus ilyen messzire fog menni, mert nincs meg a támogatásm különösen a republikánus oldalról” – tette hozzá.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top