Connect with us

Sztori

Nyugdíj: nem kaphatja meg a 13. havit a 65 évesek nagy része 2024-ben

Nyugdíj: nem kaphatja meg a 13. havit a 65 évesek nagy része 2024-ben

Sokan betöltötték már a nyugdíjkorhatárt, de még nem igényelték nyugdíjukat.

A 13. havi szempontjából számukra megfontolandó kérdés lehet év végéhez közeledve, hogy igénybe vegyék-e a nyugellátást még ebben az évben – írja az ado.hu. Akik 2024-ben vonulnak nyugdíjba, azok számára a plusznyugdíj nem lesz elérhető.

A döntésnél sok szempontot kell figyelembe venni, egyik ilyen tényező lehet a jövő év januári nyugdíj emelésre való jogosultság mellett a tizenharmadik havi nyugdíjra való jogosultság kérdése. A tizenharmadik havi nyugdíjról a nyugdíjtörvény 6/A §-a rendelkezik.

Tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban vagy az azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül. Ha a jogosult a nyugellátásokból egyszerre több ellátásban részesül, a tizenharmadik havi ellátásra való jogosultságot ellátásonként kell vizsgálni – emlékeztet a portálon Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő.

Jogosultság majd csak 2025-ben

Amikor a nyugdíjba vonulás időpontjáról döntünk, most már azt a körülményt is érdemes figyelembe venni, hogy ha nem 2023-ban, hanem 2024-ben történik a nyugdíjba vonulás,

az érintett 2025-ben lesz jogosult első alkalommal a tizenharmadik havi nyugdíjra.

Mivel 2024-ben az 1959. január 1. és december 31. között született személyek adhatják be az öregségi nyugdíj iránti igényüket, ezért ők jövőre kimaradnak a pluszjuttatásból.

Ha viszont 2023. évi kezdő időponttal történik a nyugdíj megállapítása, a nyugdíj összegének kiszámítása a 2023. évi valorizációs szorzószámokkal történik, jár a 2024. januári nyugdíj emelés, és az esetleges évközi kiegészítő nyugdíj emelés, valamint természetesen a tizenharmadik havi nyugdíj is.

Ha 2024-es kezdő időponttal történik a nyugdíj megállapítása, a nyugdíj összegének kiszámítása a 2024. évi valorizációs szorzószámokkal történik, és majd csak 2025-től jár a januári nyugdíj emelés, az esetleges évközi kiegészítő nyugdíjemelés, és a tizenharmadik havi nyugdíj.

Miért fontos ez a szorzószám? A valorizációs szorzószámok, melyek évente kerülnek meghatározásra az előző év kereseti szintje, az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve. a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez igazítják a korábbi évek kereseteit a nyugdíj számítás folyamatában. Ez a szorzószám nagy mértékben tudja befolyásolni a nyugdíj összegét.

24.hu

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top