Connect with us

Sztori

Megjöttek Müller Cecília adatai: ha rettenetesen köhög, akkor ön is elkapta a vírust

Megjöttek Müller Cecília adatai: ha rettenetesen köhög, akkor ön is elkapta a vírust

Valamelyest csökkent az orvoshoz forduló felső légúti panaszokkal küzdők száma a 19. héten, ez derül ki az NNGYK adataiból. A betegek többsége 35 év alatti.

Az idei év 19. hetében vagyis május 6-a és 12-e között 6400-an mentek orvoshoz influenzaszerű és 118 900-an akut légúti fertőzés tüneteivel. Egy héttel korábban 6500 beteg volt influenzás és 122 500-an küzdöttek valamilyen felső légúti fertőzéssel – ez derül ki a Müller Cecília által vezetett hatóság, a  Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványadataiból.

Az orvoshoz fordult betegek többsége 14 év alatti volt, de az influenzaszerű megbetegedés sok fiatal felnőttet, 35 év alattit is ledöntött a lábáról, derül ki az NNGYK adataiból.

Az akut légúti fertőzés: 

  • 0-14 éves volt a betegek 51,9 százaléka;
  • 15-34 éves volt a betegek 23,3 százaléka;
  • 35-39 éves volt a betegek 15,9 százaléka;
  • 60 év feletti volt a betegek 8,9 százaléka;

Az influenzaszerű megbetegedés:

  • 0-14 éves volt a betegek 35,1 százaléka;
  • 15-34 éves volt a betegek 30 százaléka;
  • 35-39 éves volt a betegek 24,5 százaléka;
  • 60 év feletti volt a betegek 10,4 százaléka;
Kép: NNGYK

A laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területén diagnosztizáltak.

A 19. naptári héten összesen 82 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába.

Az orvosok által beküldött 60 minta közül három betegnél az influenza B vírus, három betegnél a human metapneumovírus (HMPV) kóroki szerepét igazolták. Utóbbi vírusnak a tünetei jellemzően a heves köhögés, orrfolyás, torokfájás és láz, többeknél azonban olyan intenzívek a tünetek, hogy kórházi kezelésre szorulnak miatta.

Az influenza pozitivitási arány 5 százalék, a HMPV pozitivitási arány 5 százalék volt.

Egyébként az NNGYK-hoz a 19. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról nem érkezett jelentés.  A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizenkilencedik héten 70-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 4 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

Forrás

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top