Connect with us

Sztori

Magozott cseresznye télire eltéve, ez a bevált receptem

Cseresznye- és meggybefőttet eltenni gyerekjáték, kezdőknek is szívből ajánlom, garantált sikerélmény és igazán megéri. Télen csemegézhetjük magában, vagy gyümölcsleves is készülhet belőle.

 

Pár hete kiadós adag cseresznyét kaptunk, annak egy részéből cseresznyebefőtt lett.

A napokban meg rekord mennyiségű meggyet, 25 kg-ot szedtünk le a fáról.

Tavaly jóval kevesebb volt, így akkor inkább lekvárt és szörpöt készítettem csak, de most ez túlzás lett volna, legnagyobb része meggybefőtt lett. Persze készült szörp meg lekvár is, többszöröse a tavalyinak, de még ha édesszájúak is vagyunk, azt hiszem ennyi bőven elég lesz ezekből jövő nyárig. 😀

Arról nem beszélve, hogy a gyümölcsleveseket is nagyon szeretjük, szinte minden héten kerül az asztalra, de sosem veszek gyümölcs konzervet vagy befőttet. Vagy friss gyümölcsből készül, vagy a befőttből, amit magam teszek el nyaranta. Egyrészt imádok befőzni, másrészt anyagilag is megéri.

A cseresznye/meggy kilója kevesebbe kerül, mint egy bolti befőtt ára, aminek a töltőtömege közel sincs egy kiló és ennek a tömegnek ráadásul -a saját készítésűhöz képest végképp- tekintélyesebb része víz. Ha pedig saját termés, akkor kétségtelenül megéri. (Az csak hab a tortán, hogy a saját magvalású gyümölcsről ezer százalékra tudom, hogy kukacmentes, ezt nagyon szigorúan nézem. 😀 )

Igazából a cseresznye és a meggy között mivel édességükben van különbség, így nálam a befőttek cukormennyiségében is lett, de ezt leszámítva ugyanúgy készülnek. A megadott cukormennyiségen természetesen változtathatunk gyümölcstől és ízléstől függően, ez csak egy iránymutatás, nekem bejött.

Hozzávalók:
 • kb. 5 kg cseresznye/meggy
 • 15/30 dkg cukor
 • 1 l víz
 • 1 mokkáskanál őrölt fahéj és késhegynyi őrölt szegfűszeg (elhagyható, illetve ízlés szerint más mennyiségben is mehet)

Én a cseresznyét fűszerezve tettem el, abból tuti leves lesz, ennyivel is gyorsabb és egyszerűbb lesz megfőzni. A meggyet nem fűszereztem, mivel abból a leves mellett gyakran készül sütemény töltelék is.

Cseresznye- és meggybefőtt Elkészítése:
 1. A kimagozott cseresznyét/meggyet alaposan elmosott (még jobb, ha kifőzött) üvegekbe szedjük az üveg nyakáig. Mivel kicsit úgyis összeesnek, ne vegyük túl lazára, picit nyomkodjuk le, de azért ne nagyon.
 2. A cukorból és vízből, illetve a fűszerekből, elkészítjük a felöntőlevet: kimérjük és felforraljuk.
 3. A felöntőlevet a gyümölcsökre öntjük úgy, hogy éppen ne lepje el őket, egy ujjnyira lógjanak ki körülbelül, a hőkezelés alatt még úgyis eresztenek levet.
  Cseresznye- és meggybefőtt télire
 4. Zárjuk le szorosan az üvegeket a tetőkkel.
 5. Vegyünk egy nagy lábast, béleljük ki konyharuhával. Állítsuk bele az üvegeket és öntsük fel vízzel az üvegek magasságának 3/4-éig. Kezdjük el melegíteni és gyöngyözéstől számítva 20-25 percig főzzük alacsony fokozaton. (Vagy ha nagy mennyiségről van szó, vegyük elő a befőzőautomatát, pakoljuk tele és 80 fokon 30 percig dunsztoljuk.)
  Cseresznye- és meggybefőtt télire
 6. Ha letelt az idő vegyük ki az üvegeket, ne puhuljanak túl a gyümölcsök.

Kész!

Ha jól zárnak az üvegek fedői, alaposan elmossuk az üvegeket és megfelelően dunsztolunk, akkor egyszerűen nem lehet elrontani, annyira könnyű befőzni. Saját befőttekkel feltölteni a spájz polcot viszont felbecsülhetetlen. 🙂

Continue Reading

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top