Connect with us

Celebek

Meghalt Pelé, a 20. század legnagyobb futballistája

82 éves korában a Sao Paulo-i kórházban meghalt a labdarúgás egyetlen háromszoros világbajnoka, a brazil Pelé.

Az Edson Arantes do Nascimento néven született legendás játékos évek óta súlyos daganatos betegséggel küzdött. November közepén került az Albert Einstein kórházba, ahol a szervezete már nem reagált a kemoterápiás kezelésekre. 

Pelé november végén, a futball-világbajnokság alatt került kórházba São Paulóban, az orvosai már akkor aggódtak, hogy a kemoterápiás kezelése nem hozta meg a várt eredményeket. Néhány nappal később egy brazil lap arról írt, hogy palliatív ellátást kap, mert szervezete nem reagál a kemoterápiás kezelésre – ezt a hírt később nem erősítették meg.

Karácsony előtt a São Pauló-i Albert Einstein Izraelita Kórház azt közölte, hogy a háromszoros világbajnok futballistánál a rákos betegség előrehaladott állapotban van, a vese- és szívműködési zavarai miatt még több gondozást igényel.

Halálát csütörtök este jelentették be. 82 éves volt. Lánya egy Instagram-posztban búcsúzott a futball-legendától.

Újságokkal kitömött zoknin nevelkedett a világsztár

„A labdarúgásra születtem, ahogy Beethoven zeneszerzőnek, Michelangelo pedig festőnek jött a világra”

– állította magáról Pelé, a történelem talán legjobb futballistája.

A futball első igazi világsztárja megszámlálhatatlan rekordot állított fel, a mai napig ő a legfiatalabb, aki nemcsak hogy pályára lépett, de be is talált világbajnoki döntőn, amikor 1958-ban 17 évesen játszott a svédek ellen 5-2-re megnyert fináléban, melyen ráadásul duplázni tudott.

Edson Arantes do Nascimento, vagy ahogy a világ ismeri, Pelé, 1940. október 23-án született egy Três Corações kisvárosban, ami nagyjából egyenlő távolságra van Brazília három legnagyobb városától, Rio de Janeirótól, São Paulótól és Belo Horizontétól. Pelé eredetileg a Dico becenevet kapta a családjától, a Pelé az iskolában ragadt rá, állítólag azért, mert furcsán ejtette kedvenc játékosa, a Vasco da Gamában védő Bilé nevét. Később, önéletrajzi könyvében arról írt Pelé, hogy sem neki, sem barátainak fogalma sem volt, mit is jelent az – a portugálban nincs is ilyen szó, az pedig puszta véletlen, hogy héberül csodát jelent.

Pelé nagy szegénységben nőtt fel, már fiatalon dolgoznia kellett, teázókban volt kiszolgáló, miközben a szabadidejében apja tanította futballozni. Labdára nem volt pénzük, így vagy újságpapírral kitömött zoknival vagy grapefruittal játszottak. Eleinte egy kispályás, fedett pályán játszó csapatban kapott lehetőséget, amivel egyből bajnokok is lettek. A futball ezen formája nagy kihívást jelentett Pelé szerint, hiszen gyorsabb volt a játék menete, ezért a játékosoktól is gyorsabb gondolkodást, megoldásokat igényelt. Pelé úgy véli, épp ez tette később jobbá a nagypályán, valamint az, hogy már 14 évesen felnőttek ellen kellett bizonyítania.

Ez olyan jól sikerült, hogy 15 évesen máris profi szerződést kapott, és 15 évesen be is mutatkozhatott az első osztályban a Santos játékosaként, egy évvel később állandó kezdőjátékosnak számított, a szezon végén pedig már gólkirály is lett.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Celebek

To Top