Connect with us

Sztori

Még hetekig nem lesz kapható egy fontos pajzsmirigygyógyszer

Hamarosan pont kerülhet egy széles körben használt, pajzsmirigy-túlműködést szabályozó gyógyszer történetének végére: más kiszerelésben, de újra elérhetővé válik hazánkban. Igaz, erre még várniuk kell a betegeknek.

A Propycil 50 mg tabletta 100 darabos kiszerelés értékesítését a forgalomba hozatali engedély jogosultja hazánkban megszüntette – ezt válaszolta kérdésünkre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A Müller Cecília vezette intézményt az után kerestük meg, hogy egyik olvasónk arról panaszkodott: elérhetetlen a gyógyszertárakban a pajzsmirigy-túlműködést kezelő készítmény.  A gyógyszeradatbázis szerint december közepétől „piaci megfontolások” miatt szünetel a gyógyszer forgalmazása.

A Propycil egy propiltiouracil nevű hatóanyagot tartalmaz. A szert széles körben használják a pajzsmirigy túlműködésének kezelésére (például Basedow-kórban vagy a pajzsmirigy egyfajta, toxikus krónikus adenómának nevezett, jóindulatú daganata esetén), illetve a pajzsmirigy túlműködése miatt szükségessé váló pajzsmirigyműtét, továbbá radiojód-terápia előkészítésére.

Az utóbbi években azonban a gyógyszer elérhetőségével jelentős problémák adódtak. Először 2018-ban cikkezett erről az Index. Akkor nyáron, a nagy melegben vált elérhetetlenné a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő betegek számára. Többen külföldről szerezték be a szert, vagy Facebook-csoportokban segítették ki egymást. Az akkor még önállóan működő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) azt írta, valóban volt hiány, de a gyógyszer-nagykereskedő már megkezdte a kiszállítást a patikákba.

Aztán 2021-ben újra hetekig, hónapokig elérhetetlenné vált a gyógyszer, akkor is nyáron, ami azért problematikus, mert a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők többsége rendkívül nehezen viseli a meleget, és akár napi több tablettát is be kell venniük. Az OGYÉI azt kommunikálta, hogy a Propycil 50 mg-os tabletta magyarországi forgalmazását végző nagykereskedő elismerte, hogy a készítmény beszerzésében átmeneti hiány alakult ki, amely – akkori közlés szerint – előreláthatólag egy hónapig áll fenn.

Noha voltak időszakok, amikor helyreállt a Propycil elérhetősége, mostanra megint elérhetetlenné vált, és az NNGYK (a korábbi OGYÉI beleolvadt a Nemzeti Népegészségügyi Központba) mostanra elismerte, a 100 darabos kiszerelés már nem is lesz. Az NNGYK azonban hozzátette, helyette március közepétől 20 darabos kiszerelésben tervezi forgalmazni a forgalomba hozatali engedély jogosultja.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top