Connect with us

Sztori

Másképp veheted ki jövőre a szabadságodat – Így változik majd a Munka Törvénykönyve

Benyújtották a törvényjavaslatot, amelynek értelmében fontos változások jönnének a szabadságolások terén, ami sokak életére nagy hatással lesz majd.

A törvényjavaslat várhatóan valamikor december elején kerülhet a parlament elé. A javaslat tartalmazza, hogy az apanapok száma duplájára növekedhessen, ami két hónapon belül 10 alkalmat jelent majd, míg a gyerek 3 éves koráig 44 nap szülői szabadság jár majd.

Azok, akik hozzátartózójukat ápolják, vagy olyan személlyel élnek egy háztartásban, aki súlyos egészségügyi okból gondozásra szorul, legfeljebb 5 munkanapra mentesítést kaphat a munkavégzés alól.

A kisgyermekes szülőkre is gondol a törvényjavaslat, az ő esetükben ugyanis a gyerek 8 éves koráig kérhetik majd a munkavégzési hely és rend módosítását, vagyis a távmunka vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat.

A közlemény szerint a változtatás időpontját is megjelölő, indoklással ellátott, írásos kérelmükre a munkáltató köteles 15 napon belül szintén írásban válaszolni, írja a cikk.

Az MTI közleményéből derül ki továbbá, hogy a munkáltatóknak a foglalkoztatás feltételeit tartalmazó tájékoztatót már 7 napon belül át kell adniuk, ez az idő jelenleg 15 napot jelent.

A szabadság szabályai

Az alapszabály az, hogy 6 óra munka után 20 perc pihenőidő jár, többnyire ezért töltünk 8 és fél órát a munkahelyünkön. A másik fő szabály, hogy a szabadságot a munkáltatónak úgy kell kiadnia, hogy annak időtartama folytatólagosan legalább 14 nap legyen. Emellett a dolgozó az alapszabadsága harmadát akkor veheti ki, amikor ő szeretné.

A mostani módosítás lényege, hogy a munkáltató nem köteles szabadságra engedni dolgozóját „kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén”. Ha ugyanis egy cégnél egyszerre túl sokan mennek el szabadságra, akkor az az adott munkahely számára veszélyes helyzetet teremthet.

A normál szabadság mellett a magyar szabályozás szerint a gyermek kétéves koráig vehető igénybe a gyermekgondozási díj (gyed), ami mellett 2014-től teljes állásban is lehet dolgozni. 2014-ig annak a szülőnek járt a gyed, aki felfüggesztette a munkáját, ők leginkább a nők voltak. 2014-től ez megváltozott, így már a férfiak is szívesebben mennek gyedre és mellette akár nyolc órában dolgoznak is. 2019-ben több mint 13 ezer férfi vette igénybe a gyedet, ami az országos átlag 12,8 százaléka volt. A statisztikák szerint ott igénylik nagyobb arányban a férfiak a gyedet, ahol az alacsony bérek miatt jobban számít, hogy kinek a keresete után folyósítják.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top