Connect with us

Sztori

Figyelmeztet a magyar orvos: Ekkor robbanhat be itthon újra a koronavírus

Ezekre hívta fel a figyelmet a saját praxisában tapasztaltak alapján dr. Mangó Gabriella háziorvos.

Az influenza és a koronavírus tünetei hasonlóak, ezért nehéz különbséget tenni a két megbetegedés között. Többeknél előfordult már, hogy a 3. oltásukat is megkapták, a koronavírus-tesztjük negatív lett, mégis koronavírussal voltak fertőzöttek. Ez jellemzően azoknál fordult elő, akik több mint fél éve kapták meg az utolsó koronavírus elleni oltásukat.

– hívta fel a figyelmet dr. Mangó Gabriella háziorvos.

A friss adatok szerint Angliában egyre jobban terjed az XBB.1.5 nevet viselő törzs, mellyel ott minden negyedik ember fertőzött. Ez a vírustörzs gyorsabban terjed a korábbi változatoknál és az idősebbek esetében magasabb a hospitalizációja is – jegyezte meg lapunknak dr. Mangó Gabriella.

Közvetlenül az ünnepek előtt és után sokan fordultak háziorvosukhoz torokfájással, ami egy influenzára nem jellemző tünet. A száraz köhögés és a torokfájás kialakulásának több oka is lehet. Ezek közé tartozik a legyengült immunrendszer, a meggyógyulást követő bakteriális fertőzés, de az új koronavírustörzs is – tudta meg a Bors.

Dr. Mangó Gabriella a saját praxisában tapasztaltak alapján azt mondta:

 „Ha ez a vírustörzs most jelen van Angliában, akkor hamarosan Európa többi országában is elterjed majd. Február végére, március elejére csökkeni fog az ünnepek előtt beadott influenza elleni oltások hatása. Emiatt az influenza és a koronavírus egyszerre üti majd fel a fejét, ami a 60 év feletti idősekre különösen veszélyes.”

A praxisomban tapasztaltak alapján a személyes véleményem az, hogy érdemes lenne odafigyelni a zárt terekben történő maszkhasználatra. Hollandiában például figyelnek a távolságtartásra és hiába van minden nyitva, arra ösztönzik az embereket, hogy vállaljanak felelősséget egymás iránt és gyakoroljanak önfegyelmet. Aki megbetegszik, az mindenképpen maradjon otthon és ne menjen közösségbe.

Dr. Mangó Gabriella szerint hamarosan olyan időszak következik, mely során a magyar emberek be tudják bizonyítani, hogy valóban felnőtt és egészségtudatos társadalomban élünk-e, hiszen az emberek a személyes felelősség vállalásával adott esetben mérsékelni tudják az egészségügy terheltségét. Például aki megbetegszik, igyekezzen ügyelni rá, hogy ne fertőzzön meg másokat.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top