Connect with us

Sztori

Ez durva hír! Hoppon maradtak a nyugdíjasok? Megjelent a Magyar Közlönyben: Kiderült, kinek jár a nyugdíjemelés és kinek nem:

Megjelent a Magyar Közlönyben: Kiderült, kinek jár a nyugdíjemelés és kinek nem. Január elsejétől tizenöt százalékkal emelik a nyugdíjakat, azonban ez többféle nyugdíjat, ellátást és járadékot is jelenthet. A részletek a Magyar Közlönyben jelentek meg.

Már meg is jelent a Magyar Közlönyben a 15 százalékos nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet, amelynek aláírását Orbán Viktor jelentette be a Facebookon. A rendelet szerint a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében 15 százalékkal kell emelni 2023. január 1-től a következőket:

öregségi nyugdíjat,özvegyi nyugdíjat,szülői nyugdíjat,árvaellátást,baleseti hozzátartozói nyugellátást,mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot,mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát,

korhatár előtti ellátást,szolgálati járandóságot,átmeneti bányászjáradékot,táncművészeti életjáradékot,rokkantsági ellátást,rehabilitációs ellátást,baleseti járadékot,bányászok egészségkárosodási járadékát,fogyatékossági támogatást,vakok személyi járadékát,a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást, polgármesterek közszolgálati járadékát, honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást.

A honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatását, honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatást, hadigondozásról szóló törvénybenfoglaltak szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokat, házastársi pótlékot, házastárs után járó jövedelempótlékot, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot, nemzeti gondozási díjat.

Azokat az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emeléseket és juttatásokat, amelyeknek emelését kormányrendelet elrendeli.

A 2023 januári ellátásokat már emelt összegben kell folyósítani. Ha egy személy részére egyidejűleg több, e rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni. Több nyugellátásra való jogosultságot érintő változás esetén a változás időpontjától kezdődően a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat emelt összegben kell továbbfolyósítani olyan összegben, mintha ez az ellátást a változás napját megelőzően is önállóan folyósították volna – írja a közlöny nyomán Napi.hu.

Az özvegyi és a szülői nyugdíj megosztása esetén a folyósított nyugdíjrészt kell emelni – olvasható a rendeletben. 

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top