Connect with us

Celebek

Egészen váratlan fejlemény: Kövér László hirtelen beleállt a Mészáros–Várkonyi házaspárba 😲

Az Európai Unióban rákos daganatként terjed a bürokrácia, a svéd NATO-csatlakozást majd megszavazzuk, amikor akarjuk, az ellenzék pedig még az elektromos rollert is betenné a zuhany alá – fejtegeti több oldalon át a Mandinernek adott interjúban az Országgyűlés elnöke.

Hosszú interjút adott Mandiner hetilapnak Kövér László házelnök, aki a beszélgetés nagy részében a már jól ismert paneleket sorolta fel, de azért így is okozott néhány meglepetést. A Fidesz-alapító politikus több közéleti témát is érintett a svéd NATO-csatlakozástól, az orosz–ukrán háborún keresztül egészen az európai parlamenti választásokig.

A svéd NATO-csatlakozás gyengíti Európát

Kövér szerint a kormány és Novák Katalin köztársasági elnök is egyértelművé tette, hogy támogatja a svéd NATO-csatlakozást, „ha nem így lenne, nem lenne az Országgyűlés asztalán a ratifikáció”. A Fidesz–KDNP azonban egy élő politikai közösség, tagjainak lehet eltérő véleménye. Sokan látják úgy a frakcióban, érdemes lenne várni még a döntéssel.

Bár figyelik, hogy Törökország, amely a NATO második legerősebb hadseregével rendelkezik, milyen vitát folytat a svédekkel, Kövér tagadta, hogy a törökök álláspontjához igazodnának – ezzel lényegében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert cáfolta.

Kövér László szerint két hagyományosan semleges ország – Finnország és Svédország – NATO-csatlakozása megért volna egy átfogóbb, mélyebb vitát. Ez valójában nem erősíti, hanem gyengíti Európa biztonságát, mert növeli a szó szoros és áttételes értelmében vett érintkezési felületet Oroszország és a NATO között.

Közép-európai barátainkat láttuk vendégül

Orbán Viktor az atlétikai világbajnokság és az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a fővárosban látott vendégül több keleti állam vezetőjét. Kövér szerint ezzel semmi baj nincs, sőt kiemelte, hogy számos „közép-európai barátunkat” is vendégül láttuk. Annyiban igaza volt, hogy valóban Budapesten járt Sebastian Kurz, bukott osztrák kancellár, Janez Jansa, a választásokat elveszített szlovén kormányfő, valamint Andrej Babis volt cseh kormányfő, aki miatt külön összeférhetetlenségi törvényt fogadott el a cseh parlament.

Kövér szerint viszont az ő közreműködésük a jövőben Magyarország, Közép-Európa és Európa energiaellátásában is elengedhetetlen.

Pressman és a jenki sztereotípiák

Egy házelnöki interjúból természetesen nem maradhat ki az ukrajnai háború, mellyel kapcsolatban Orbán Viktor kormányfő és Novák Katalin köztársasági elnök gyakran fogalmaz egymással ellentétesen. Kivéve Kövér szerint, aki nem lát különbséget a két álláspont között, „legfeljebb a megfogalmazás tér el”. Egy államfőnek másképpen kell beszélnie az országát képviselve, mint egy kormánytagnak, aki adott esetben konkrét vitákba bonyolódik – mutatott rá.

Kövér László úgy fogalmazott: senki nem tudja megnyerni, ezt a háborút már mindenki elvesztette – leszámítva az Egyesült Államokat, még inkább az azt uraló hadiipari, energetikai és pénzügyi lobbit.

És ha már az Egyesült Államok, David Pressman sem úszta meg Kövér-beszólás nélkül. Kövér ugyan hallja, hogy ő az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, de a tevékenysége alapján ez eddig nem derült ki számára.

Kövér László szerint – az egyébként meleg – David Pressman

egy személyben képviseli mindazon negatív sztereotípiákat, amelyek miatt a jenkik nem túl közkedveltek széles e világon. Kivéve talán a toxikus maszkulinitást.”

A politikus Donald Trumppal szemben sokkal megengedőbbnek tűnt, szerinte amikor ő volt az elnök, a politikai kapcsolatok is talán minden korábbit meghaladó mértékben voltak jók. Abban bízik, előbb-utóbb ismét változás történik a washingtoni adminisztrációban, és a dolgok „visszazökkennek a normális kerékvágásba”.

Az uniós bürokrácia rákos daganat

Nem maradhatott ki az Európai Unió sem, melyről Kövér úgy vélte, még ebben a pillanatban is a magyar nemzeti érdekek legjobb érvényesítési kerete. Ameddig ez a szövetség fenn tud maradni, s benne Magyarország megkapja azt, ami neki jár, miközben teljesíti a kifejezetten a szerződésekből fakadó kötelezettségeit, addig ez az állítás igaz – hangsúlyozta.

Kétségtelennek nevezte ugyanakkor, hogy az utóbbi egy-két évben az eredeti célokkal szembemenő, a vívmányokat fenyegető folyamatok és tendenciák érvényesülnek. Ezért szerinte fel kell tenni a kérdést, hogy az Európai Unió ma még független, egyenrangú és egyenjogú tagállamok szövetsége-e, vagy már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy egy újabb birodalmi terjeszkedés áldozataivá váljunk.

Szerinte Európát szinte megbénítja, hogy az eredetileg az együttműködés biztosítására létrehozott intézményrendszer „egyfajta gólemként” gazdái, a tagállamok ellen fordult. Ma már a tagállamok nem tudják ellenőrizni ezt a „rákos daganatként terjedő bürokráciát”.

Sőt, Brüsszelben be akarnak avatkozni a politikai folyamatokba a források visszatartásával, és még azt is elvárnák, hogy ezért mi szégyelljük magunkat – értékelt, hozzátéve, hogy Brüsszel kommunikációjának semmi köze a valósághoz.

Kövér László arról is beszélt: az Európai Parlamentben azzal lenne elégedett, ha a Fidesz visszatérhetne az Európai Néppártba, de ezt lehetetlennek nevezte. Ugyanis a Fidesz ma is ott van, ahol ezelőtt tíz vagy húsz évvel, az

úgynevezett jobbközép csúszott fenéken egy lezsírozott lejtőn balra”.

Az ellenzék zuhany alá tenné az elektromos rollert

A kormány gazdasági csodájáról megjegyezte, hogy ha a tendenciák megvalósulnak, akkor az év második felére nemcsak az inflációt sikerül 10 százalék alá szorítani, hanem a reáljövedelem-csökkenés is megáll, s újra elindulhat némi növekedés – jelezte.

Emlékeztetett: a Gyurcsány–Bajnai-korszakban már azt megelőzően térdre rogyott a gazdaság, hogy a nemzetközi pénzügyi válság kirobbant volna.

„Én az ellenzékre még a biciklimet sem bíznám rá, nemhogy az elektromos rolleremet, hátha zuhany alá tenné – jegyezte meg a házelnök.

Mészáros, intelligencia és a méltóság

Az interjú a végére még tartogatott egy bombát, Kövér Lászlót ugyanis megkérdezték, egyetért-e Gulyás Gergellyel, aki Mészáros jachtozására reagálva azt mondta, a jelenlegi helyzetben mindenkitől sokkal nagyobb szerénységet várna el, egyúttal kisebb hajót is.

Ezt a választ teljes terjedelmében közölnénk: „mindig is egyetértettem ezzel, s nem azért, mert szégyellni kellene, ha valakinek sok pénze van, hanem azért, mert egy olyan történelmet megélt országban, mint a miénk, akkor is méltósággal és bölcsességgel kellene viselni az átlagból való kiemelkedés szerencséjét vagy isteni adományát, ha mindennek semmi köze nem lenne a politikához. De, mint látjuk, van. Az intelligencia és a felelősségérzet átlagos szintjének megléte mellett – azt hiszem – ez könnyen belátható.”

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Celebek

To Top