Connect with us

Hírek

Döntött az EU: jön a olajársapka Oroszországgal szemben

Az Európai Unió tagállamai pénteken megállapodásra jutottak arról, hogy a G7-tel kötött megállapodás alapján, felső határt szabnak az orosz kőolaj árára – közölték diplomáciai források.

Az olajársapka felső határa legalább öt százalékkal lesz alacsonyabb az orosz olaj világpiaci áránál, és ezt a szintet kéthavonta felülvizsgálják – írja az Euronews.

Az EU-tagállamok azután állapodtak meg az orosz kőolaj globális vásárlására vonatkozó 60 dolláros árplafon bevezetéséről, hogy a még keményebb fellépést – azaz még alacsonyabb felső határt – sürgető Lengyelország végül feladta ellenvetéseit. 

Az uniónak tehát sikerült még december 5-e előtt döntenie, amikor is hatályba lép az orosz tengeri olaj EU-ba történő behozatalának tilalma. 

Ursula von der Leyen Twitter-üzenetben azt írta, a G7 tagjaival és másokkal egyeztetett olajárplafonról szóló uniós megállapodás jelentősen csökkenteni fogja Oroszország bevételeit. Rövid videoüzenetében közölte, az ársapka célja az is, hogy megtámogassa az uniós szankciókat, segítsen stabilizálni a globális energiaárakat és energiapiacokat, valamint segítse a feltörekvő országokat azáltal, hogy lehetővé teszi az európai kereskedőknek és szállítóknak az orosz nyersolaj biztosítását a felső határ alatti, korlátozott áron.

A G7-országok és az unió azt akarja tehát elérni, hogy az orosz kőolaj továbbra is áramolhasson olyan országokba, mint India és Kína, de a Kreml számára jóval alacsonyabb haszonnal. A cél, hogy megtiltsák a szállító, biztosító és viszontbiztosító vállalatoknak a szolgáltatás nyújtását olyan szállítmányok esetében, ahol az ár a megszabott korlátnál magasabb.

Ez a felső határ alacsonyabb, mint az Európai Bizottság és a G7 által eredetileg javasolt 70 dolláros ár, mivel Lengyelország és más tagállamok azt kérték, hogy csökkentsék azt. „Mi csak olyasmiről beszéltünk, ami csökkentené az orosz bevétel szintjét” – mondta újságíróknak Andzrej Sadoś, Lengyelország EU-nagykövete.

Varsó azt követően adta beleegyezését, hogy Brüsszel beleegyezett a Moszkva elleni új szankciócsomag kidolgozásának felgyorsításába, amely a Lengyelország által javasolt intézkedéseket is tartalmazná.

„Teljesen biztosak akartunk lenni abban, hogy egy új, fájdalmas, Oroszország számára drága szankciócsomagon dolgozunk” – tette hozzá Sados. A G7 egyik vezetője pedig reményét fejezte ki, hogy az árplafon korlátozza majd Oroszország képességeit az Ukrajna elleni háborúban.

Az olajársapka felső határáról szóló megállapodás azt is tartalmazza, hogy a felső határt rendszeresen felül kell vizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy az legalább öt százalékkal az orosz olaj átlagos piaci ára alatt legyen.

A kezdeményezést az Egyesült Államok is támogatta, amely pedig szeretné biztosítani az orosz olaj további exportját, hogy elkerülje a globális hiányt, amely a nyersolaj árának ugrásszerű növekedését idézné elő. Washington reméli, hogy India és Kína továbbra is képes lesz arra, hogy az árplafon meglétét kihasználva, nagyobb árengedményekről tárgyaljon.Forrás: Euronews

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top