Connect with us

Sztori

Döbbenetesen magas árak jöhetnek a gázszámlánknál, az MVM szörnyű hírt közölt

Döbbenetesen magas árak jöhetnek a gázszámlánknál, az MVM szörnyű hírt közölt

Mint kiderült, csak 2025-re tudják megújítani az MVM gázszámlázási gyakorlatát.

Mint ismert, tavaly nyáron egy új rendszer lépett életbe az MVM számlázásában: a rezsicsökkentett, kedvezményes tarifa mellé bevezették a lakossági piaci árat; az ügyfélév innentől pedig eltért a kedvezmény igénybevételének időszakától. Az új rendszer viszont kissé bonyolultnak bizonyult, nem minden esetben sikerült összehangolni az MVM számlázási folyamatait.

A gázszámlák körüli problémák a mai napig sokakat érintenek, amely kapcsán most az energiaügyi miniszter is megszólalt.

Ismerik a gázszámlák körüli problémákat, ám 2025 előtt nem valószínű, hogy meg tudják oldani azokat, mert a teljes informatikai rendszer átalakításával jár

– idézte Lantos Csaba energiaügyi miniszter szavait az Infostart.

A számlákkal egyébként több probléma is van. Az egyik legsúlyosabb, hogy az idei ősz annyira meleg volt, hogy az az MVM szempontjából nyárnak számított.

Ezért például szeptemberben a megszokott 37 köbméteres rezsicsökkentett gázmennyiség helyett csak 17-18 köbmétert számoltak el nagyjából 102 forinttal. Így azok, akik amúgy nemcsak fűtenek, hanem főznek vagy meleg vizet is előállítanak gázzal, a megszokotthoz képest 10-15 ezer forinttal magasabb számlát kaphattak. Ehhez hasonló volt az egész október és november eleje is.

Ekkor, miközben többen már befűtöttek, szinten jóval kevesebb kedvezményes gáz járt a korábbihoz képest.

Mindez pedig leginkább azoknál okoz értetlenséget, akik amúgy beleférnek az éves rezsicsökkentett keretbe (jellemzően 1800 köbméter), de most mégis versenypiaci árat is fizettek.

A rendszer egyébként később korrigálja ezt, azaz „visszaszámláznak”, de a fogyasztók akár hónapokon keresztül is megelőlegeznek az MVM-nek egy jelentősebb összeget.

EZ AZONBAN GYAKORLATILAG AZT JELENTI, HOGY A FOGYASZTÓK AKÁR HÓNAPOKON KERESZTÜL IS MEGELŐLEGEZNEK AZ MVM-NEK EGY JELENTŐSEBB ÖSSZEGET.

Lantos Csaba lényegében ezt az anomáliát ismerte el nemrégiben a bizottsági meghallgatásán is, amikor azt mondta: nem helyes gyakorlat az “ha az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek és már dolgoznaj az MVM számlázásának átalakításán”. Most azonban kiderült, hogy erre egyelőre erre várni kell, nem is keveset, 2025 ugyanis még elég messzinek tűnik.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top