Connect with us

Sztori

Borzalmas ónos eső száguld felénk! Itt lesz nagyon durva 😯

IDŐJÁRÁS: Ónos eső veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére csütörtökre friss előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mutatjuk a térképet!

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták, csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék. Az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint a főváros környékén kezdetben mindenhol havazás, havas eső várható, majd a

 

 

déli óráktól egyre inkább ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota, legkésőbb a magasabban fekvő területeken.

Legtovább az északi határ közelében tarthat ki a havazás, itt és az Északi-középhegység más részein általában 5-10 centiméter hóréteg várható éjfélig, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség, akár 15 centiméternél is több is összegyűlhet.

Az esti óráktól az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen a veszélyes csapadék váltja fel a havazást.

ITT LESZ A LEGDURVÁBB AZ ÓNOS ESŐ:

ónos eső figyelmeztetés
Figyelmeztet a meteorológia csütörtökön (Forrás: met.hu)

Péntek hajnalra várhatóan mindenütt esőbe vált a csapadék halmazállapota. Megjegyezték: a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető. A tartós, többórás ónos eső miatt csütörtökre Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mi az ónos eső jelentése?

Ez egy vegyes halmazállapotú, túlhűlt vízcseppekből és hókristályokból álló csapadékfajta, amely a talajra hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonat képződik.

Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző rendszere figyelmeztető előrejelzést és riasztást ad ki, az ónos eső bekövetkezés előtt általában fél–három órával, második lépcsőben pedig figyelmet felhívó, térképes formában megjelenő riasztást is kiad – írja a Wikipedia.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top