Connect with us

Sztori

Beütött a rezsirémálom: már kézbesítik a brutál csekkeket, ez kemény lesz

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a nem lakossági felhasználók által a szabadpiacon vásárolt villamos energia ára 2022. szeptemberében 91 Ft/kWh volt, ami a tavaly szeptemberi 25 Ft/kWh árhoz képest nézve több mint három és félszeres árat jelent. 2021 első felében még átlagosan 22 Ft/kWh volt az ár, majd tavaly ősszel növekedni kezdett és decemberre már elérte a 35 Ft/kWh-t.

A nagy ugrás az árakban azonban az idei év elején történt, ugyanis január-februárban már átlagosan 56 Ft/kWh-t fizettek a cégek a szabadpiacon a villamosenergiáért. Az orosz-ukrán háború kitörése nem változtatott érdemben az árakon, ugyanis az május végéig 60 Ft/kWh alatt maradt. Az ár idén nyáron nőtt meg drasztikusan, ugyanis augusztusban már átlagosan 97 Ft/kWh-t fizettek a cégek az áramért. Ennek oka a gázárak drasztikus emelkedése volt – derül ki a GKI közleményéből.

Nem ugyanolyan mértékben drágult azonban a villamos energia ára a kisebb, illetve a nagyobb felhasználók számára. Az éves szinten 500 MWh-nál kevesebb villamos energiát fogyasztó cégek számára egy kWh 65 Ft-ba, míg a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztó cégek számára 141 Ft-ba került szeptemberben.

A szabadpiacon vásárolt áram esetében tehát a piaci logika nem a megszokott módon működött: minél több villamos energiát akart valaki vásárolni, annál többet kellett érte fajlagosan fizetnie.

2022 januárjában a villamos energia ára az 500 MWh-nál kevesebb áramot fogyasztók számára egy év alatt 63%-kal nőtt, míg a 150 ezer MWh-nál többet fogyasztók számára lényegesen nagyobb arányban, 300%-kal. 2022. szeptemberére azonban már a legkisebb fogyasztói csoportba tartozók is 162%-kal fizettek többet a szabadpiacon vásárolt áramért, míg a legnagyobb fogyasztói csoportba tartozók számára a növekedés mértéke 344% volt. A jelentősen magasabb villamos energia árak nem eredményezték a fogyasztási mennyiség érdemi csökkenését, ugyanis az első háromnegyedévben csupán 0,2%-kal lett kisebb a felhasznált szabadpiacon vásárolt (nem lakossági) villamos energia mennyisége a megelőző év azonos időszakához képest.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top