Connect with us

Hírek

Az éjjel átalakították az Orbán-kormányt: itt a változások listája

Új miniszter jött, egy másik miniszter új feladatot kapott, beindult az államtitkár-keringő is a legfrissebb Magyar Közlöny szerint.

A szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyből egy új miniszter kinevezése mellett számos más személyi változásról is értesülhetünk a kormányon belül.

A legfontosabb: Novák Katalin december 1-jei hatállyal energiaügyi miniszterré nevezte ki Lantos Csabát. Az Energiaügyi Minisztérium egy új tárca, amely a Technológiai és Ipari Minisztérium átnevezésével jön létre, miután november közepén lemondott a TIM-et vezető Palkovics László.

Budapest, 2022. november 30. A Sándor-palota által közreadott képen Lantos Csaba energiaügyi miniszter (k) Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában kinevezése után a Sándor-palotában 2022. november 30-án. A kormány novemberben döntött önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról. Az új minisztérium az energiapolitika egységes irányításáért felel. MTI/Sándor-palota

Nem ez az egyetlen változás a kormány szerkezetében a miniszteri lemondás után: az építési és beruházási tárca neve Építési és Közlekedési Minisztériumra változik – ennek megfelelően arról is rendelkezik a Magyar Közlönyben egy másik köztársasági elnöki határozat, hogy Lázár János építési és beruházási miniszteri feladatköri megnevezése 2022. december 1-jei hatállyal építési és közlekedési miniszteri feladatköri megnevezésre módosul.

Államtitkárok jönnek-mennek

A szerkezetváltás államtitkár-cserékkel is jár. dr. Gazsó Balázs Lászlót, a  Technológiai és Ipari Minisztérium közigazgatási államtitkárát november 30-ai hatállyal felmentette Novák Katalin; ezzel egyidejűleg dr. Czepek Gábort 2022. december 1-jei hatállyal az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárává nevezte ki.

Dr. Kutnyánszky Zsolt Krisztiánt, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkárát e megbízatása alól 2022. november 30-ai hatállyal szintén felmentette Novák Katalin köztársasági elnök.

Más minisztériumoknál is van mozgás: lemondott dr. György László, a  Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, ezért megbízatása 2022. november 30-ai hatállyal megszűnik. Egy kormányhatározatból kiderül a lemondás oka is: György Lászlót gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztossá nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök. Ebben a minőségében a kormánybiztos

a) a kormány részére makrogazdasági előrejelzést készít, és ezeket negyedévente a Kormány részére bemutatja,
b) együttműködik a gazdaságstratégia cél-, eszköz- és intézményrendszerének kidolgozásában,
c) együttműködik a mikro-, kis- és középvállalkozások stratégiájának kidolgozásában,
d) együttműködik az iparfejlesztési stratégiák előkészítésében,
e) közreműködik az új közgazdasági gondolkodás elterjesztésében,
f) koordinálja a Tanítsunk Magyarországért program minisztériumok közötti működését

Nem maradunk azonban kellő számú államtitkár nélkül: a köztársasági elnök december 1-jei hatállyal

  • Ágh Pétert az Építési és Közlekedési Minisztérium,
  • dr. Czomba Sándort a Miniszterelnöki Kabinetiroda és
  • dr. Hankó Balázs Zoltánt a Kulturális és Innovációs Minisztérium

államtitkárává nevezte ki.

2022. december 7-ei hatállyal pedig Fábián Gergely a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára lesz.

Távozó helyettes államtitkárok

Helyettes államtitkári szinten is van mozgás: Érsek Istvánt és dr. Kállai Évát, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárait e tisztségükből 2022. november 30-ai hatállyal felmentette Orbán Viktor.

Dr. Hankó Balázs Zoltánnak, a  Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkárának e megbízatása 2022. november 30-ai hatállyal a már említett államtitkári kinevezése miatt szűnt meg.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Hírek

To Top