Connect with us

Sztori

Aláírásgyűjtés indult Orbán Viktor ellen

Aláírásgyűjtés indult Orbán Viktor ellen

Petri Sarvamaa akciót indított Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséért, mert úgy érzi, tétlenek a tagállamok. A finn kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő az EP elnökének, Roberta Metsolának címzett leveléhez kéri képviselőtársainak támogatását.

A Népszava által látott levélben  finn képviselő azt javasolja, hogy a törvényhozó testület határozatban szólítsa fel az Európai Bizottságot vagy a tagállamokból álló EU Tanácsot annak kimondására, hogy Magyarországon súlyosan és tartósan sérülnek az uniós értékek. Ha ez megtörténne, akkor az Orbán-kormánnyal szemben korábban elindított hetes cikkelyes eljárás keretében a kormányok felfüggesztik Magyarország tagsággal járó egyes jogait, például a szavazati jogát az uniós intézményekben.

Az EP-képviselő a levélben leszögezi:

szükség van az eljárás következő szakaszainak aktiválására az Európai Unió értékeinek védelme érdekében. Az EU ezzel azt az egyértelmű üzenetet küldené Magyarországnak, hogy a cselekedetei elfogadhatatlanok és hogy nem tűri a visszalépést a jogállamiság terén.

– idézi a Népszava.

Az EU döntéshozatali gépezete egyszerűen elakadt Orbán Viktor miatt. Az egyetlen módja annak, hogy működőképessé tegyük, ha megfosztjuk Orbánt a Tanácsban a szavazati jogától. Ugyanakkor megmutatjuk, hogy az EU-ban nem lehet zsarolni

– tette hozzá Sarvamaa a laphoz eljuttatott nyilatkozatában. Az EP-képviselő úgy véli, hogy nem minden tagállam érti meg a helyzet komolyságát.

Ez akkor merült fel, amikor kiderült, hogy az Európai Tanács elnöki tisztsége július közepén megüresedik, mert Charles Michel elindul a júniusi európai parlamenti választásokon és megválasztása esetén november helyett már a nyáron távozik a posztjáról. Ha a vezetői testület nem tudná időben megválasztani az utódját, akkor az EU kormányközi tanácsának soros elnöki posztját júliustól betöltő Magyarország miniszterelnökére maradna a feladat ideiglenes ellátása.

A magyar miniszterelnök egyébként csak akkor kerülne képbe, ha júniusban nem tudnák megválasztani Michel utódját, akinek már decemberben kellene átvennie a stafétabotot.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top