Connect with us

Sztori

A Nemzeti Dohányboltok után Rogán Antal megcsinálja a Nemzeti Patikákat

Egy központi szervezet végzi 2025 januárjától a kórházak gyógyszerellátását. Ez patikákat is nyithat majd, a normál követelmények teljesítése nélkül. Miközben a gyógyszer-nagykereskedőknek amúgy tilos gyógyszertárat üzemeltetniük.

Átrendezheti a magyarországi gyógyszerpiacot az a nemrég megjelent kormányrendelet, amely a kórházi gyógyszerellátást 2025 januárjától egy különleges jogokkal felruházott, úgynevezett projekttársaságra bízná. Szakemberek szerint ez nem csupán a kórházi betegek ellátását szolgáló 200 milliárdos büdzsé felhasználását rendezheti át, hanem az egészségügyi intézmények környékére települt patikák sorsát is megpecsételheti – írja a Népszava.

A jogszabály az „országosan egységes intézeti szolgáltatás” érdekében egyetlen szereplőre bízná a kórházakban alkalmazott nagy értékű orvosságok beszerzését. Ezt az új szereplőt pályázat útján választhatja ki az általános politikai koordinációért felelős miniszter (vagyis Rogán Antal kabinetminiszter) a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI) közreműködésével.

A kormányrendelet értelmében

az újonnan alakuló projekttársaság lakossági vénybeváltással foglalkozó részlegeket is létrehozhat, és ezeket nem érintik azok a piaci korlátozások, amelyek az egyszerű gyógyszerészek patikanyitását szabályozzák.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) a múlt hétvégén a honlapján is jelezte aggodalmait. A projekttársaságot olyan különleges jogosítványokkal ruházzák fel, amelyekkel tisztességtelen előnyhöz juthat a már piacon lévőkkel szemben. A kamara egyebek mellett nehezményezi, hogy a projekttársaság felmentést kapott például a patika alapításra vonatkozó előírások alól. Ha valaki gyógyszertárat akar alapítani, szigorú előírásoknak kell megfelelnie, az új projekttársaságnak viszont nem írtak elő semmilyen építészeti, patika felszerelési követelményt,

azokban a kórházakban, beleértve a magánintézményeket is, ahol eddig nem volt patika, gyakorlatilag megkötések nélkül nyithatnak újakat.

Eddig a piacot meghatározó törvény azt sem engedte meg, hogy egy gyógyszer-nagykereskedő közvetlenül vagy közvetve tulajdont szerezzen gyógyszertárban,

a projekttársaság, amely nagykereskedő is, viszont maga építheti ki saját, egységes arculatú vénybeváltó patikahálózatát.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top