Connect with us

Sztori

13. havi nyugdíj: ha erre nem figyelnek a 65 évesek, bukhatják a juttatást

Aztán jöhet az idegeskedés.

Sokan betöltötték már a nyugdíjkorhatárt, de még nem igényelték nyugdíjukat. A 13. havi nyugdíj szempontjából számukra megfontolandó kérdés lehet, hogy igénybe vegyék-e az ellátást még ebben az évben – írja az ado.hu.

A portál szerint a döntésnél sok szempontot kell figyelembe venni, egyik ilyen tényező lehet a jövő januári nyugdíjemelésre való jogosultság mellett a 13. havi nyugdíjra való jogosultság kérdése.

nyugdíjtörvény vonatkozó, hatodik paragrafusa szerint 13. havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban vagy az azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül. Ha a jogosult a nyugellátásokból egyszerre több ellátásban részesül, a 13. havi ellátásra való jogosultságot ellátásonként kell vizsgálni.

A portál szerint most már azt a körülményt is jó figyelembe venni, hogy ha nem 2023-ban, hanem 2024-ben történik a nyugdíjba vonulás,

az érintett 2025-ben lesz jogosult első alkalommal a 13. havi nyugdíjra.

A nyugdíjemelés szempontjából pedig mérlegelni kell, hogy ha 2023-as kezdő időponttal történik a nyugdíj megállapítása, a nyugdíj összegének kiszámítása a 2023. évi valorizációs szorzószámokkal történik, jár a 2024. januári nyugdíjemelés, és az esetleges évközi kiegészítő nyugdíjemelés, valamint természetesen a 13. havi nyugdíj is.

Ha viszont 2024-es kezdő időponttal történik a nyugdíj megállapítása, a nyugdíj összegének kiszámítása a 2024. évi valorizációs szorzószámokkal történik, és majd csak 2025-től jár a januári nyugdíj emelés, az esetleges évközi kiegészítő nyugdíjemelés, és a 13. havi nyugdíj.

A valorizációs szorzószámok évente kerülnek meghatározásra az előző év kereseti szintje, az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve. A nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez igazítják a korábbi évek kereseteit a nyugdíj számítás folyamatában. Ez a szorzószám nagy mértékben tudja befolyásolni a nyugdíj összegét.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top