Connect with us

Sztori

Vármegyék lesznek 2023. január elsejétől a megyékből. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek országszerte 714 új megyehatár-jelző táblát kell újévig felszerelnie.

Vármegyék lesznek 2023. január elsejétől a megyékből. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek országszerte 714 új megyehatár-jelző táblát kell újévig felszerelnie. Csongrád-Csanádban szombaton cserélték le a Békés- és Csongrád-Csanád megye közötti táblákat. A fotót a 47-es főút mentén, Orosháza és Székkutas-Kakasszék között készítettük.

Az országgyűlés idén nyáron módosította az Alaptörvényt, ebben rendelkeztek a megyék vármegyékre nevezéséről. Az indoklás szerint „a vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

Csongrád-Csanád megyében nem volt ideje elhasználódni a megyehatárt jelző tábláknak. Mint ismeretes, Trianon 100. évfordulóján, 2020. június 4-én változott a megye neve Csongrádról Csongrád-Csanádra.

Érdekesség, hogy aki Békés megyéből utazott szombaton Csongrád-Csanádba, már az új táblákkal találkozott Orosháza határában, de a Csongrád-Csanád megyéből jövők továbbra is Békés megye táblát láttak, nem pedig Békés vármegyét. Ott valószínűleg a következő napokban zajlik majd a táblacsere. 

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top