Connect with us

Sztori

Vád alá helyezték Sz. atyát: kislányokat molesztált a görögkatolikus pap a gyanú szerint

Vád alá helyezték Sz. atyát, aki után gyermekek ellen elkövetett sze@@ális erőszak miatt nyomoznak.

444.hu korábban számolt be arról, hogy a görögkatolikus Sz. atya egy gyermekvédelmi intézmény vezetője volt, amikor a Gyermekvédelmi Szakszolgálat feljelentette egy kamasz lány molesztálása miatt.

Az eljárást lezárták, Sz. atyát az egyház áthelyezte a megye másik végébe, ám nem sokkal később ár az új szolgálati helyén is feljelentette őt egy 9 éves kislány anyja. Tanúvallomása szerint a lánya azt mesélte neki, hogy „az iskolában fogdosta a pap bácsi”, aki „a hittanórán maga mellé ültette, majd belenyúlt a bugyijába [a] nadrágján keresztül”.

 

A lapnak akkor Sz. atya felettese, Kocsis Fülöp azt mondta: a „vád nem tűnik megalapozottnak, sokkal inkább koholt vádnak tűnik”. Később azonban a bíróság bűnügyi felügyelet alá vonta a papot, ezzel eltávolította a gyerekek közeléből – onnantól egy nemzeti kegyhelyen élt. Ezután még egy kislány jelentkezett a rendőrségen, a nyomozás pedig szexuális erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyt tovább.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye hétfői közleményéből most kiderült, hogy a Debreceni Járásbíróságon vádat emeltek Sz. atya ellen. Azt is bejelentették, hogy a nyomozással párhuzamosan elindult az egyházi belső vizsgálat is. A vizsgálat ideje alatt, illetőleg annak eredményeként Kocsis Fülöp metropolita

 • Sz. atyát 2023. június 21-i hatállyal eltiltotta a nyilvános szertartások végzésétől,
 • 2023. július 1-jei hatállyal felmentette az Álmosd, Kokad és Bagaméri Görögkatolikus Parókia parókusi, valamint a Szent Damján Házi Segítségnyújtó Szolgálat lelki vezetői beosztásából,
 • ugyanezen intézkedés keretében, ugyanezzel a hatállyal szolgálaton kívül helyezte, majd
 • október 26-i hatállyal minden papi tevékenységtől eltiltottaA hétfői közlemény szerint a pap az eltiltás után már nem maradt a nemzeti kegyhelyen, mert „a metropolita kezdeményezte Sz. atya távozását Máriapócsról, ami végül 2023 decemberben meg is történt, miután a Debreceni Járásbíróság a bűnügyi felügyeletet egy másik településen jelölte meg.”

  A közleményben azt írták: „A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház együtt érez az áldozatokkal és érintett családtagjaikkal, nekik a Magyar Katolikus Egyház Gyermekvédelmi Szabályzata 8. pontjának megfelelően a támogatását is felajánlotta és föl is ajánlja, az érintettekkel a kapcsolatot felvette, és akik erre nyitottak, azokkal folyamatosan fenn is tartja”. Hozzátették: megrendülten állnak az eset előtt, és várják az ügyet lezáró végső bírósági eredményt, hiszen ez határozza majd meg Sz. atya további sorsát.

  Teljesen elfogadhatatlan számunkra bármilyen, gyermekekkel kapcsolatos visszaélés. Egyházunkban, ahogy eddig sem, úgy ezután sincs helye a gyermekek bántalmazásának

  – olvasható a közleményben.

  Az is kiderült, hogy a közlemény szerint tavaly ősztől kezdve több megelőző lépést tettek a gyermekvédelem biztosításáért. Például

  • nyilvánosságra hozták az egyházi személyek gyerekbántalmazási ügyeinek kezelésére szolgáló Gyermekvédelmi Eljárásrendet, amit minden munkatársukkal ismertettek.
  • Egy 2023 szeptemberében elindított képzési programba bekerült, hogy „minden papunknak, hitoktatónknak, munkatársunknak és önkéntesünknek fel kell tudni ismernie a bántalmazás jeleit, és tudniuk kell, mit tehetnek ennek gyanúja esetén”.
  • 2023 decemberében lelki vezetői képzést tartottak a gyermekvédelmi gondoskodásban részt vevő kollégáknak.
  • 2024 februárjában egy külső szakértő vezetésével az egész görögkatolikus egyház papjai részére képzést tartottak a gyermekek elleni visszaélések megelőzéséről.
  • De később is további képzéseket szerveznek papoknak és gyermekekkel foglalkozó munkatársaknak a gyermekbántalmazás minden esetének helyes kezelése érdekében.
Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top