Connect with us

Sztori

Palántanevelés egyszerűen, tejesdobozokban

Palántanevelés egyszerűen, tejesdobozokban

Bevált módszer.

Dörnerné Ani  a Kertészkedők Klubjában osztott meg egy fotót arról, hogy hogyan neveli magról mind zöldség-, mind pedig virágpalántáit. Kiürült tejesdobozokban. A következőkben erről a megoldásról olvashatunk.

Előre megfontolt szándékkal 25 éve kertes házba költöztünk közel a Dunához, az agglomerációban. A párom horgászni akart, én meg kertészkedni.
A konyhakertem 100 nm, plusz a virágoskert 2×40 m * 70 cm, meg még egy kicsi.

A palántaárak igencsak megrémisztettek, így töprengeni kezdtem, mi lehet a megoldás. Aztán egyszer rácsodálkoztam a tejesdobozokra. Kipróbáltam, és sikerült! Vetek mindenfélét, amit palántázni lehet, a zellertől a paradicsomig, és virágpalántákat is.

A tejesdobozok egyik szélesebb oldalát levágom, kimosom, kiszárítom, kilyukasztgatom a dobozok alját, földet teszek bele, ajánlás szerinti mélységbe, aztán kiteszem őket napos, szélvédett helyre. Ha véletlenül hidegebbet mondanak, letakargatom őket éjszakára. A magokat ott veszem, ahol éppen járok és van, nem görcsölök rá.

palantaneveles tejesdobozokban 02

A földet a saját kertünkből, általában a komposztálóból veszem, mert hogy az is van, egy majdnem 1,5 köbméteres, amit úgy kétévente kipucolunk.

A palántáim nem mindig piacképesek, de nekem pont megfelelnek, és a szomszédok is örülnek nekik. Néha mosolygok is magamban, milyen kicsi a palánta, amit kirakok, de van termésem, és az örömmel tölt el!

Paprikák, paradicsom, zeller, karalábé, karfiol, kelkáposzta, brokkoli, legényrózsa (Zinnia), őszirózsa, mini dália, paprikavirág, bársonyvirág (büdöske) már mind kipróbálva.

Most kipróbálom, hátha összejön a záporvirág is. Őt most annyira szeretném, hogy elveimmel ellentétben bent dajkálom a lakásban. Egyébként nem hajtatok lakásban, nincs hozzá helyem, ráadásul bevált az eddigi módszer.

De használom a tejesdobozos vetést olyan esetekben is, amikor új virággal, növénnyel próbálkozom. Olyannal, aminek nem ismerem a levelét, hajtását, mert így nem tépkedem ki véletlenül gyom helyett. Így sikerült a múlt évben a díszcsalán, most már az is van nekem.

Nincs melegházunk vagy fóliánk, én nem sürgetem a természetet. Lehet, hogy a piacon vett előhajtatott paradicsom előbb terem, de csak két héttel, mint az enyémek.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top