Connect with us

Sztori

Orbán Viktor mindent megszavazott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte a kormányinfót, nem biztos, hogy lesz megállapodás az EU-csúcson. Közben Orbán mindent megszavazott.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban alapvető nézőpontbeli különbség van Magyarország és a többi uniós ország között – kezdte Gulyás Gergely a kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy a kormányinfóval párhuzamosan az EU-csúcs is elkezdődött.

A tagállamok háborúpártiak, Magyarország békét akar, de a szankciókat elfogadta, legalábbis azokat, amelyek nem sértettek komolyan magyar érdeket – tette hozzá, majd megemlítette azt is, hogy Magyarországnak egyetlen feltétele maradt Ukrajna támogatásával kapcsolatban: évenkénti döntést akarnak a közös költségvetés módosításáról, amelyet megvétózhat egyetlen ország is. Ezzel kapcsolatban arról is beszélt, hogy szerinte egyáltalán nem biztos, hogy lesz uniós döntés.

Ezek után mindössze pár perccel jött a hír, hogy az EU-csúcson egyhangú döntés született, azaz Orbán Viktor is megszavazta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatási csomagját.

A hírek szerint az Európai Tanács az ukrajnai pénzügyi eszköz végrehajtásáról szóló éves bizottsági jelentés alapján minden évben vitát tart majd annak megvalósulásáról, hogy iránymutatást nyújtson. Szükség esetén pedig az Európai Tanács két éven belül felkéri a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az új EU-költségvetés keretében történő felülvizsgálatra. A magyar kormány a kétéves felülvizsgálat kapcsán vétójogot követelt – amiről azonban az EUrologus által hallott német diplomáciai forrás úgy fogalmazott, arról érdemi egyeztetés nem is volt sem a kiskörös sem a huszonhetes tárgyalóasztal körül.

Amikor a 24.hu rákérdezett arra, hogy akkor most mi a helyzet, Gulyás azzal védekezett, hogy

mivel a kormányinfó alatt volt az uniós csúcs, ezért azzal kapcsolatban nem tud részleteket közölni, azt majd Orbán Viktor teszi meg.

 

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top