Connect with us

Sztori

Neked is járhat 150 ezer forint,ne hagyd veszni,íme a részletek

A  nyugdíj- és egészségpénztári tagság után járó, akár 150 ezer forintos szja-visszatérítéssel kapcsolatos ügyintézés még a két ünnep között is megoldható.

Újra aktuális téma az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetések után járó szja-visszatérítés is. Ahhoz, hogy ezt teljes egészében megkaphassuk, az idei pénztári befizetéseink – a munkáltatói hozzájárulást is beleértve – el kell érjék a 750 ezer forintot.

Ennek a 20 százaléka, 150 ezer forint az a maximális összeg, amit visszakaphatnak az szja-t fizető adózók.

De ha ennél kevesebb összeg áll rendelkezésünkre, akkor se csüggedjünk, a 20 százalékos visszatérítés így is jár! Magunknak takarítunk meg, amit az állam is támogat évente legfeljebb 150 ezer forinttal. Miért hagynánk elveszni évente ezt az összeget?

A pénztártagoknak ebben az időszakban célszerű tehát ellenőrizni és szükség esetén feltölteni egyenlegüket. Azoknak pedig, akik még nem tagok, érdemes belépniük valamelyik pénztárba – ez online is gyorsan megtehető. Előnyös lehet akár máshonnan is átcsoportosítani, hiszen ilyen rövid idő alatt ekkora eredményt kevés befektetés garantál. Ráadásul az évek során gyűlő, igénybe vett állami támogatás a számlán tovább fial, akár több millió forinttal is növelve megtakarításainkat.

Számos formában teljesíthetjük befizetéseinket, azonban figyeljünk, hiszen még ebben az évben meg is kell érkeznie az összegnek a pénztárba. A legtöbb pénztár részletes információt ad az év végi befizetések pontos menetéről.

Egy új, online kisokosban minden fontos tudnivaló megtalálható, lépésről lépésre.

Egészség- vagy nyugdíjpénztár?

Azok számára, akik rövidebb távon szeretnék élvezni az szja-visszatérítés előnyeit, a nyugdíjcélú megtakarítások mellett az egészségpénztárba történő magasabb tagdíjbefizetés is megfontolandó. Ebből akár a hozzátartozók egészséggel összefüggő kiadásai is fedezhetők, sőt, a gyermekvállalás, a beiskolázás kiadásai, a felsőoktatás költségei vagy akár a lakáshitel-törlesztés is finanszírozható.

Akik hosszú távon gondolkodnak, és az időskori megélhetésüket tartják szem előtt, a nyugdíjpénztári számla lehet a jó választás: a tagság kezdetétől számítva 10 év után lehetőségünk van a számláról kifizetést igényelni, a megtakarítás pedig örökölhető.

Ráadásul ezek az öngondoskodási lehetőségek kombinálhatóak, a különböző pénztárakba történt befizetések pedig összeadódnak a visszatérítés kiszámításakor. Ezért sok esetben az lehet a legjobb döntés, ha a pénztártagság egyetlen előnyéről sem mondunk le, és az egészség- és a nyugdíjpénztári megtakarításokkal egyszerre alapozzuk meg a következő évek anyagi biztonságát.

Fontos, hogy időben gondoskodjunk a jövőnkről, hiszen minél korábban kezdünk el félretenni, annál többször gyarapítja számlánkat a minden évben igénybe vehető adóvisszatérítés.

A Pénztárszövetség által összeállított kisokosban minden tudnivaló megtalálható: https://www.penztar-szovetseg.hu/penztari-adovisszateritesi-kisokos/

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top