Connect with us

Sztori

Nagy változás jön az ATM-eknél Magyarországon, ennek sokan nem örülnek majd

Nagy változás jön az ATM-eknél Magyarországon, ennek sokan nem örülnek majd

Annak ellenére, hogy a 2020-as évek elejére a magyar lakosság körülbelül 90 százalékos bankkártya- és bankszámla-használattal rendelkezik, sokan még mindig ragaszkodnak a hagyományos készpénzhasználathoz.

Emellett olyan helyzetek is előfordulhatnak, amelyekben kénytelenek vagyunk eltérni a szokásostól, és nagyobb összeget kell készpénzben kivennünk az ATM-ből. Utánanéztünk, hogy melyik banknál milyen összeget lehet egyszerre felvenni.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján található információk szerint a fizetési szokások és a készpénzforgalom témakörében legutóbbi tanulmány adataira támaszkodva kiderül, hogy a 2020-as évek elejére a felnőtt lakosság 87 százaléka legalább egy bankszámlát és 85 százaléka legalább egy bankkártyát használt.

A háztartások szintjén vizsgálva ez az arány még magasabb: a magyar háztartások 91 százalékában található legalább egy bankszámla, 90 százalékában pedig legalább egy bankkártya.

A fentiekkel ellentétben, még mindig sok magyar az érintettség híve: valószínűleg nem véletlen, hogy már egy évtizede érvényes az a szabályozás, mely havonta legfeljebb kétszer, összesen 150 000 forintig teszi lehetővé a belföldi bankautomatákból történő ingyenes készpénzfelvételt.

Azonban ez nem csak azokra vonatkozik, akik nem hajlandók bankkártyát használni. Azok, akik egyébként nyitottak a készpénzmentes életre, időnként szintén szembesülhetnek olyan helyzetekkel, amelyekben szükségük van készpénzre. Ekkor felmerülhet a kérdés, hogy mennyi a napi maximum készpénzfelvétel összege.

Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy a bankok meghatározzák, mennyi pénzt vehetünk fel saját bankszámlánkról, valójában ennek számos ésszerű indoka és technikai okai vannak. Az ATM-hálózat fenntartása komoly idő- és pénzügyi befektetést igényel. Az automatákat rendszeresen feltöltik készpénzzel, amit szállítani és biztonságosan tárolni is szükséges. Ez komplex feladat, és tovább nehezítené, ha ügyfelek tetszőleges összegeket vehetnének fel, ami a váratlan helyzetek miatt problémás lehet.

A bankok rendszeresen elemzik az ügyfélszokásokat különböző területeken, kerületekben, és ezek alapján határozzák meg az egyes ATM-ekbe beöltöztetett összegeket és a felvételi limitet. A különböző felvételi korlátozások közös célja valójában ugyanaz: minimalizálni a helyzeteket, amikor ügyfelek üres automatákkal találkoznak, és lehetővé tenni, hogy a készpénzhasználat még mindig zökkenőmentes legyen.


Ezen felül vannak a már említett technikai megszorítások is: értelemszerűen egy bankautomatába csak bizonyos mennyiségű készpénz férhet bele, és eltérhetnek az egyes ATM-ek által kibocsátott bankjegyek száma is. Például, ha egy automata maximum 40 bankjegyet adhat ki egyszerre, akkor a felvehető összeg is korlátozódik, például 20 vagy 10 ezres címletek esetén az összeg lehet 800 ezer vagy 400 ezer forint.

Továbbá figyelembe kell venni a használt bankkártya készpénzfelvételi limitjét is, mely bankonként és akár kártyatípusonként is eltérő lehet. Az eddig említett limitációk közül ez az első, amelynek mértékét saját magunk is beállíthatjuk a bank által meghatározott határokon belül. Emellett a készpénzfelvételi tranzakciók számát is korlátozzák (általában naponta 5 alkalommal), bár ez talán kevésbé szokott okozni problémát.

A különböző bankok hirdetményei alapján világossá válik, hogy a napi készpénzfelvételi limit felső határai széles skálán változnak.

Például a Raiffeisen Bank esetében a legtöbb bankkártyához a napi készpénzfelvételi limit maximuma 300 ezer forint, azonban prémium kategóriájú kártyáknál ez a limit elérheti az 500 ezer forintot.

A helyzet kicsit összetettebb a 2023 tavaszától létező, a korábbi MKB Bank, Budapest Bank és Takarékbank egyesítésével létrejött MBH Bank esetében. A bank honlapján található tájékoztatás alapján a bankkártyákkal maximum napi 2 millió forintot lehet készpénzként felvenni. Azonban, ha olyan ATM-et használunk, amelyet korábban a Budapest Bank üzemeltetett, akkor a maximális összeg 800 ezer forintra csökken.

Az OTP Bank hirdetményei alapján az ATM-ek tranzakciónként maximum 40 bankjegyet adnak ki, ami 800 ezer forintnak felel meg. Az ügyfelek bankkártyáira vonatkozóan viszont kisebb összegeket vehetnek fel: 150 ezer, 300 ezer vagy 500 ezer forintot a kártyatípusuktól függően.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top