Connect with us

Sztori

Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a kivetett átmeneti adót

Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót

A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.

2023. júliustól a kamatjövedelmek után a 15 százalék személyi jövedelemadó (szja) mellett még 13 százalék szociális hozzájárulási adót (szochót) is fizetnünk kell, vagyis a keletkező nyereséget összességében 28 százalék adó terheli. Ezt az előírást a 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelet léptette életbe. Fontos kikötés, hogy a kérdéses rendelet értelmében a szociális hozzájárulási adót a kamatjövedelmek után kizárólag az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktus miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt kell megfizetnünk.

A veszélyhelyzet egy ideje fennáll és jó eséllyel még egy darabig velünk is marad. Ha a kérdéses veszélyhelyzet elhárul, akkor a rendelet értelmében a kamatjövedelmekre kivetett szociális hozzájárulási adó is megszűnne.

Ez volt a helyzet egészen mostanáig, ugyanakkor a Magyar Közlönyben 2024. június 18-án megjelent 2024. évi XXIX. törvény megváltoztatja a helyzetet – vették észre a Bankmonitor szakértői. A kérdéses jogszabály alapján ugyanis a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény is változik: gyakorlatilag törvénybe foglalják a kamatjövedelmek után fizetendő szociális hozzájárulási adó is.

Viszont az a kitétel már nem szerepel az új jogszabályban, hogy ez csak a veszélyhelyzet idejére lenne érvényben.

Vagyis a kamatjövedelmek után fizetett szocho egy átmeneti adónemből végleges teherré vált.

Mi szerepel az új törvényben?

Az új szabályok alapján 2024. augusztus elsejétől válik véglegessé az, hogy a kamatjövedelme után szochót kell fizetnünk. Ez nem azt jelenti, hogy július végéig megúszhatjuk ezt az adónemet, ugyanis a jövő hónapban még a veszélyhelyzet idejére érvényes átmeneti szabályok alapján kell megfizetnünk azt.

Mivel véglegesen bekerül a törvénybe a kamatjövedelmek „extra” adója, emiatt a veszélyhelyzetre érvényes 205/2023. (V.31.) Korm. rendelet kivezetésre is kerül.

 

Aki elhitte, hogy ez tényleg csak egy átmeneti sarc lett, az most nagyot koppant.
Aki elhitte, hogy ez tényleg csak egy átmeneti sarc lett, az most nagyot koppant.
Fotó: Depositphotos

 

Hogyan érinti a változás a befektetőket?

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy a kamatjövedelmek után fizetendő adó nem emelkedik meg augusztus elsejétől. Ugyanúgy 15 százalék szja és 13 százalék szocho terheli a befektetésünk hozamát ma is és augusztus elsejétől egyaránt.

Az érintett termékek köre sem módosul:

többek között a lekötött és látra szóló betétek, befektetési alapok, biztosítások, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok után kell megfizetni a szochót.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a szochómentes lehetőségek köre sem változott. Nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót

  • az állampapírok után;
  • az ingatlanbefektetési alapok után;
  • a megtakarítási életbiztosítások után, amennyiben már 10 éve indult a befektetés
  • a lakástakarékok, ltp szerződések után;
  • a TBSZ szerződéseken elért hozamok után.

Ezek a megtakarítási formák eddig is mentesek voltak a szocho alól és ez az előnyük továbbra is megmarad.

Forrás:Privátbankár.hu

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top