Connect with us

Sztori

Magyar Péter akár működésképtelenné is teheti Budapestet

Hiába ért véget egy megterhelő kampány után az önkormányzati választás a fővárosban, a budapestiek nem lélegezhetnek fel az eredmények láttán.

Sőt, könnyen előfordulhat, hogy az új városvezetés csak egy politikai béna kacsa lesz.

Hétfő délután egyelőre még azt sem lehet tudni, ki lesz Budapest főpolgármestere 2024 őszétől.

Ugyanis hiába nyert a regnáló Karácsony Gergely 324 darab szavazattal Vitézy Dáviddal szemben, utóbbi már a hivatalos végeredmény közlése előtt leszögezte, hogy újraszámoltatja a szavazatokat.

Ugyanakkor bármelyikük is lesz Budapest első embere, olyan helyzetbe fog kerülni, amivel

a rendszerváltás óta még nem kellett szembesülnie főpolgármesternek: azzal, hogy az őt támogató erők kisebbségben lesznek a fővárosi közgyűlésben.

Így néz ki a fővárosi közgyűlés összetétele:

  1. TISZA: 10 mandátum;
  2. Fidesz-KDNP: 10 mandátum;
  3. Párbeszéd – DK – MSZP: 7 mandátum;
  4. MKKP: 3 mandátum;
  5. Vitézy-lista/LMP: 3 mandátum.

Az elhúzódó szavazatszámlálás csatája

A Nézőpont Intézet által rendezett választási kerekasztal-beszélgetésen is szóba került Budapest sorsa. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a választási éjszaka egyik legnagyobb meglepetésének a fővárosban kialakult patthelyzetet nevezte meg, hozzátéve, hogy szerinte a budapestiek egy elhúzódó szavazatszámlálási harcra kénytelenek felkészülni.

Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója arról beszélt, hogy mivel az idei EP-választáson több mint kétmillióan szavaztak a kormánypártokra, ami önmagában rekord, így szerinte a budapesti kormánypárti vereségek mögött nem politikai, hanem személyi problémák húzódnak meg, „nem volt elég jó a vibe” – fogalmazott. Ugyanakkor megfogalmazása szerint a választási demoverzió véget ért,

„a paintballnak vége, jön az éleslövészet”.

Úgy látja ugyanakkor, hogy mivel a Fidesz-KDNP így is megszerezte az önkormányzati szavazatok 57 százalékát, számukra nem Budapest-fókusszal kell most sem a választásokat nézni, sőt, azt is megállapította, hogy „Szentkirályi Alexandra visszaléptetése zseniális húzás volt.”

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a most vasárnapi eredményeket átültette egy lehetséges országgyűlési választási modellbe, ez alapján megállapította, hogy a Fidesz-KDNP-nek 135 mandátuma lenne, amivel biztosítaná az újabb kétharmadát. A pártstruktúra eszerint fog átalakulni, amíg osztott az ellenzék, és kisebb a támogatottsága, valamint Magyar Péter nem működik együtt a többi ellenzéki párttal, marad a kedvező a helyzet a Fidesz kétharmadához – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy szerinte Budapesten Karácsony-ellenes hangulat van, hiszen a választók többsége ellene szavazott, és a kerületeknél sem történt átrendeződés. Szentkirályi Alexandrának ebben a közegben az lesz a hatalmas feladata, hogy Fidesz a Budapest-politikáját megalkossa.

Lomnici Zoltán, a Századvég tudományos igazgatója a közgyűlés összetételét vizsgálva arra jutott, hogy Karácsony Gergely sokkal bénultabb helyzetbe kerülhet, mint Vitézy Dávid, hiszen 17 mandátumra lenne szükség a többséghez, ezt Mráz Ágoston Sámuel azzal egészítette ki, hogy

működésképtelen lesz a főváros, ha Karácsony Gergely győz, és Magyar Péter betartja az ígéretét

– utalt arra az elemző, hogy a TISZA Párt alelnöke kizárta az együttműködést Gyurcsány Ferenc politikai tömbjével.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója az Economx érdeklődésére ezt úgy foglalta össze, kizárható, hogy a Fidesz Budapesten akár Gyurcsány Ferencékkel, akár pedig a Magyar Péterékkel együttműködjön. Tehát a Fidesz tíz mandátumát kivonhatjuk a rendszerből, és ebből pedig az következik, ahhoz, hogy meglegyen Karácsony Gergely mögött a többség, Gyurcsány Ferencnek és Magyar Péternek együtt kell működnie.

A legrosszabb esetben, ha még témák mentén sem tudnak együttműködni a pártok, akkor a főváros működésképtelenné válik – hangsúlyozta az elemző.

Nem feltétlenül kompatibilis mindegyik ellenzéki párt a másikkal, és ez a szavazók szempontjából is így van, ezt láttuk a korábbi együtt indulásoknál is – fogalmazott Boros Bánk Levente. Mindezt arra a felvetésünkre, hogy a kormánypártokkal szemben vasárnap két és félmillióan szavaztak, de a Nézőpont munkatársa szerint ezek a szavazatszámok nem adhatóak össze automatikusan, így az is bizonytalan, hogy egy ilyen méretű tömb állna szemben a Fidesszel.

Continue Reading
Hírdetés
Ezek is érdekelhetnek...

Továbbiak ebben a témában: Sztori

To Top